Начало / Актуални теми / Възли и полипи на гласните връзки

Възли и полипи на гласните връзки

юли 15, 2016

гласните връзки

Доброкачествените и абнормни образувания на гласните връзки са най-честата причина за проблеми с гласа. Срещат се основно в три форми – възли (нодули), полипи и кисти. И трите типа лезии в повечето случаи се дължат на пренапрежение на гласните струни.

Възли (нодули)

Възлите на гласните връзки, наричани още певчески възли представляват малки подутини, възникващи най-често в предната 1/3 на гласните връзки. Обикновено се развиват двустранно и при оглед се забелязва, че често сочат едни към други. Като други подобни лезии и тези изчезват след като се даде известно време почивка на гласа.

Полипи

Полипите на гласните връзки по-често са едностранни и варират по форма и размери. Могат да наподобяват брадавица или цветно зеле, имат бледорозов цвят. Най-често се дължат на пренапрежение на гласните връзки. Други причини са: тютюнопушене, въздействие на вредни химични вещества, вируси, радиация.

Кисти

Кистите на гласните връзки са твърди образувания, които са обградени от мембрана. Кистата може да е разположена по външната повърхност на гласната връзка или във вътрешността, близо до лигаментите, изграждащи гласните струни. Както при нодулите и полипите и тук размерите и местоположението на кистата определя тежестта на увреда на гласа. При кистите на гласните струни се налага извършването на хирургична интервенция за тяхното отстраняване.

Какви са причините за лезии на гласните връзки?

Точните причини за поява на различните доброкачествени образувания не са ясни, но се смята, че те най-често се дължат на пренапрежение на гласа, при пеене, дълго говорене или викане.

Какви са симптомите?

Първите алармиращи симптоми при абнормни образувания на гласните връзки най-често са промяна в тембъра на гласа и пресипналост. Други оплаквания могат да бъдат:

  • умора на гласа
  • нисък, дрезгав глас до пълно изчезване на гласа
  • полагане на повече от нормално усилия при говор
  • невъзможност за пеене
  • задух.

Как се поставя диагнозата?

Диагностицирането започва с получаване на обстойна информация за оплакванията на пациента и оценяване на възможностите му за говор в момента на прегледа. След това, с помощта на ларингоскоп лекарят ще огледа и оцени състоянието на гласните връзки.

Какво е лечението?

Най-често прилаганото лечение при доброкачествените образувания на гласните връзки е почивка на гласа и гласова терапия. Ако образуванията са по-големи и не изчезват след почивка на гласа може да се наложи извършването на хирургична интервенция за отстраняването им.