Везикоуретералният рефлукс (ВУР) представлява връщане на урина обратно от пикочния мехур през уретера до бъбречното легенче и чашки.

ВУР бива първичен и вторичен. Първичният се дължи на вродено аномално вливане на уретера или недостатъчност на клапния механизъм на връзката между пикочния мехур и уретера. При него е налице фамилност, а рискът от заболяване е 30-50 % за роднините от първа линия. Вторичен ВУР се наблюдава при инфекции на пикочните пътища или повишено налягане в пикочния мехур (неврогенен пикочен мехур, обструкция под нивото на пикочния мехур (субвезикално)).

За поставяне на диагнозата везикоуретерален рефлукс се използват следните методи:

Анамнеза
Основна проява на везикоуретералният рефлукс са честите уринарни инфекции. Понякога може да се подозира при болки в кръста по време на уриниране. Друг признак е двойната микция – повторен позив за уриниране след 15-20 мин., когато се отделя върналата се урина. Малко вероятно е лекият рефлукс да причини увреда на бъбрека, докато по-тежките степени могат до доведат до прогресиращо хронично бъбречно заболяване и риск от развитие на артериална хипертония.

Лабораторни изследвания
При изследване на урината може да се установи левкоцитурия като признак на налична уринарна инфекция. А от кръвната картина – левкоцитоза и ускорена СУЕ.

Ултразвуково изследване
Може да установи наличието на сериозни структурни аномалии и обструкции на пикочните пътища, които да са причина за ВУР.

DMSA (димеркаптосукцинилова киселина) сцинтиграфия
Позволява да се диагностицират нарушения в бъбречната функция в началните стадии на заболяването, когато другите методи не са достатъчно информативни. С това изследване се откриват болестни промени както във функцията, така и в структурата на бъбреците. То може да установи характера и тежестта на болестния процес, ангажиращ бъбреците. Златен стандарт за откриване на бъбречни съединително-тъканни ръбци.

Микционна цистоуретрография
Контрастно рентгеново изследване, с чиято помощ се прави оценка на структурата и функцията на долните пикочни пътища. Изследването се извършва като дълга и тънка тръбичка (катетър) бъде поставена през уретрата в пикочния мехур. След това през катетъра се инжектира багрило (контрастно вещество), което достига до пикочния мехур. С помощта на компютърно оборудване се наблюдава разпространението на контрастното вещество. А в края на процедурата е необходимо пациента да уринира, за да се проследи пътя на уринарния поток. С това изследване се определя степента на ВУР.

  • I степен – контрастната материя изпълва долната 1/3 на уретера
  • II степен – изпълват се уретер, легенче и чашки, без дилатация
  • III степен – уретера, легенчето и чашките са контрастирани, има леко дилатиране на уретер и легенче и леко бомбиране на чашки
  • IV степен – умерено разширен, удължен и нагънат уретер и умерено разширени легенче и чашки

V степен – силно дилатиран, нагънат и удължен уретер със значително разширени легенче и чашки и редуциран бъбречен паренхим.

Прочетете за:
Везикоуретерален рефлукс при деца

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com