Начало / Актуални теми / Ентерит – видове ентерит, причини за ентерит

Ентерит – видове ентерит, причини за ентерит

апр. 6, 2020

видове ентерит

Ентерит представлява възпаление на лигавицата на тънкото черво. Често възпалителният процес обхваща освен тънкото черво и стомаха (развива се гастроентерит) или и дебелото черво (ентероколит или гастроентероколит).

Какви видове ентерит има?

Ентеритът може да протече остро, внезапно или да има хроничен ход. В зависимост от това ентеритите биват остри и хронични.

Според причината за възникването им се различават следните видове ентерит:

Вирусни ентерити

Най-честите причинители на вирусни ентерити са: Ротавируси и Норовируси, по-рядко Аденовируси, Коронавируси, Астровируси, Ентеровируси.

Вирусните ентерити са широко разпространени. Боледуват предимно малки деца. Основният механизъм на предаване е фекално-орален – чрез замърсени ръце, хранителни продукти и вода.

Заболяването започва остро с повишаване на температурата, гадене, повръщане, коремни болки и диария. Рядко като усложнение може да настъпи дехидратация и електролитни нарушения. Вирусните ентерити са самоограничаващи се заболявания и преминават бързо.

Бактериални ентерити

Редица бактерии могат да причинят ентерит, например: Ешерихия коли, Салмонела, Шигела, Стафилококус ауреус, Кампилобактер йеюни, Йерсиния ентероколитика.

Бактериалните ентерити най-често възникват след прием на хранителни продукти или вода, контаминирани с микроорганизми. Характерно за тези хранителни отравяния е, че често едновременно заболяват много хора, консумирали един и същ хранителен продукт.

При бактериалните ентерити освен алиментарен и воден път на заразяване са възможни още контактно-битов и въздушно-прахов механизъм на заразяване.

Началото на заболяването е остро, внезапно с гадене, повръщане, болки в горната част на корема, може да има диария. При многократни повръщания и диария може да се стигне до дехидратация и водно-електролитни нарушения.

Бактериалните ентерити протичат бурно, но в повечето случаи са краткотрайни и състоянието бързо се овладява.

Радиационен ентерит

Радиационен ентерит може са възникне след провеждане на лъчетерапия или при радиационни инциденти. Йонизиращите лъчи унищожават раковите клетки, но могат също да увредят и нормалните, здрави клетки, включително тези на храносмилателния тракт и да настъпи възпаление.

Обикновено състоянието отминава няколко седмици след приключване на лечението. Понякога обаче симптомите могат да хронифицират и да продължат месеци или години, след като приключи лъчетерапията.

Токсичен ентерит

Някои медикаменти, като например нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, диклофенак), редица антибиотици, цитостатици могат да предизвикат възпаление на гастроинтестиналния тракт и да се развие лекарствено индуциран ентерит.

Употребата на някои наркотични вещества (например кокаин), както и злоупотребата с алкохол също могат да доведат до развитие на ентерит.

Токсичен ентерит може да възникне след консумация на някои видове гъби, на недобре измити плодове или зеленчуци, замърсени с пестициди.

Алергичен ентерит

Основна роля за развитието на алергичен ентерит имат хранителните алергени – прясно мляко, яйца, риба, миди, овче месо, ягоди, малини и др. Роля като алергени имат и някои мицели, паразити.

Ентерит, свързан с циркулаторни нарушения

Исхемичният ентерит се среща много рядко, за разлика от исхемичния колит. Нарушено кръвоснабдяване на тънкото черво настъпва в резултат на обструкция (от ембол, тромб) на горната мезентериална артерия. Развива се инфаркт в стената на тънкото черво и се налага хирургично лечение.

Ентерит се наблюдава и при следните възпалителни чревни заболявания:

Болестта на Крон е автоимунно заболяване, при което най-често се засяга терминалната част на тънкото черво. Възпалителният процес обхваща всички слоеве на чревната стена. Основните чревни симптоми са коремни болки и диария.

Цьолиакията представлява автоимунно заболяване, което се провокира от приема на глутен. Характерни симптоми са газове, подут корем, чести изхождания.

  • тропическо спру

Причината за тропическото спру не е напълно изяснена. Налице е увреждане на лигавицата на тънкото черво. В резултат се наблюдава диария, нарушена резорбция на хранителните вещества и загуба на тегло.

Болестта на Уипъл е бактериална инфекция, при която се уврежда лигавицата на тънкото черво и се нарушава резорбцията на хранителните вещества. Типични чревни симптоми са диария, стеаторея (мазни изпражнения), коремни болки, загуба на тегло.

Прочетете за:
Болест на Крон
Болест на Уипъл