Начало / Актуални теми / Как става заразяването с хепатит А?

Как става заразяването с хепатит А?

май 19, 2017

хепатит А

Хепатит А е най-често срещаният вирусен хепатит. Причинява се от хепатитен вирус А (HAV), който представлява РНК вирус от сем. Picornaviridae. Това е един от най-устойчивите вируси във външната среда. От хепатит А боледуват предимно деца и млади хора, като много често заболяването протича безсимптомно. Най-висока заболеваемост има в слабо развитите страни.

Как става заразяването с хепатит А?

Източник на заразата е болният човек. Хепатитният вирус А се отделя главно с фекалиите на пациента, който е заразителен в края на инкубационния период (продължава средно 15 до 30 дни) и в началото на клиничната симптоматика. С появата на жълтеница излъчването на вируса с изпражненията спада и болният не е заразен.

Възможни са следните механизми на заразяване:

Фекално-орален (чревен) механизъм. Това е основният механизъм на предаване на заболяването. Вирусът попада през устата в храносмилателния тракт на човека. Размножава се в клетките на лигавицата на тънкото черво. След това попада в лимфните възли и в кръвта, а чрез нея достига до чернодробните клетки. Чрез жлъчката вирусът попада в чревния тракт и се отделя в околната среда чрез изпражненията.
Главните фактори на предаване на инфекцията са:

  • замърсена вода – при контаминиране на питейната вода с изпражнения, например при контакт на отпадни и питейни води. Възможно е да възникнат водни епидемии.
  • замърсени хранителни продукти – плодове, зеленчуци. Възможни са хранителни епидемии.
  • мръсни ръце – заразяването може да стане при контакт с предмети, докоснати и заразени от болния.

Много рядко, но са възможни още следните механизми на заразяване:

  • алиментарен механизъм – при консумация на риба, миди, раци от контаминирани водоеми.
  • чрез други биологични течности – назофарингеален секрет, слюнка, например кърмачета могат да се заразят чрез слюнката на майката.
  • при преливане на кръв и кръвни продукти, при ползване на общи игли при наркомани. Хепатит А вируса се намира в кръвта на болния за кратко време преди изявата на клиничните симптоми. Точно в този момент кръвта на пациента е заразна.
  • полов път – при хомосексуалисти.

Заболяването се среща по-често през есента и зимата. Характерни са епидемиологични цикли през 5 години.

По-голям риск от възникване на хепатит А има при деца, посещаващи ясли или детски градини, при туристи в страни с лоши санитарно-хигиенни условия, хигиенисти, работници в обществени перални, бездомници, наркомани, в бежански лагери, при болни от хематологични заболявания (например хемофилия) или с хронични чернодробни заболявания.

Срещу хепатитният вирус А (HAV) се образуват антитела от клас IgM и IgG.  Анти- HAV-IgM се появяват още в края на инкубационния период и изчезват след 2 – 3 месеца. Те се заместват от анти-   HAV-IgG, които остават до края на живота на пациента и осигуряват пожизнен имунитет, благодарение на който повторно заболяване не е възможно.

Прочетете за:
Какви са симптомите на хепатит А?