Начало / Актуални теми / Домашно лечение при сухота в очите

Домашно лечение при сухота в очите

юни 23, 2017

сухота в очите

Синдромът на сухите очи се появява, когато сълзите, които образуват вашите очи не успяват да ги овлажнят достатъчно добре. Това може да причини значителен дискомфорт и редица оплаквания.

Някои от по-честите симптоми при сухота в очите са парещо усещане в областта на очите, отделяне на лепкав очен секрет, повишена чувствителност към светлина, зачервяване на очите, замъглено зрение и затруднения при каране на кола нощем.

Сухотата в очите може да се дължи на медицински проблем или на някои фактори от външната среда. И в двата случая основната причина за появата на проблема е недостатъчното образуване на сълзи от слъзните жлези.

Може да се справите със сухотата в очите в домашни условия с някои доказани методи. Някои от тях са:

Често измиване на очите

Хората, страдащи от сухота в очите често ги търкат и те се зачервяват и раздразват допълнително. За да облекчите дискомфорта е препоръчително редовно да измивате очите си с хладка вода няколко пъти дневно.

Пийте достатъчно течности

Сухотата в очите може да бъде признак на дехидратация. Според учените пиенето на достатъчно течности поддържа мукозните мембрани на очите влажни. Препоръчително е да пиете 8 до 10 чаши вода дневно, дори и повече, особено ако пиете повече от 1 чаша кафе дневно, защото кафето е диуретик и може допълнително да способства за дехидратация.

Топъл компрес

Един от успешните методи за справяне със сухите очи са топлите компреси. Топлината от компресите помага за разширяване на кръвоносните съдове и стимулира дейността на слъзните жлези. Освен това топлината ще успокои раздразнените ви и зачервени очи.

Рициново масло

Рициновото масло помага за облекчаване на симптомите при сухота в очите. Рициновата киселина, съдържаща се в маслото има противовъзпалителни свойства, с което помага за намаляването на сърбежа, раздразнението и парещото усещане в очите. За да се възползвате от полезните му свойства си купете чисто рициново масло и накапвайте по една капка от него във всяко око два пъти дневно до облекчаване на симптомите.

Консумирайте повече храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини

Сухотата в очите може да се дължи на липса на някои от незаменимите мастни киселини. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства и стимулират продукцията на сълзи. Добър източник на тези мазнини са по-мазните риби, като скумрия, сьомга, а също и семена от сусам, чия, бадеми и орехи.

Кокосово масло

Кокосовото масло може много да помогне за облекчаването на симптомите при сухота в очите. Това масло има противовъзпалителни свойства, а мастните киселини, които се съдържат в него предпазват очите от вредни въздействия. Разтопете малко кокосово масло и напоете памучен тампон с него. Поставете по един памучен тампон на затворените си клепачи за около 15 минути. Може да повтаряте процедурата няколко пъти дневно.