Начало Актуални теми Домашно лечение при сухота в очите

Домашно лечение при сухота в очите

сухота в очите
Сухотата в очите може да бъде признак на дехидратация.

Синдромът на сухите очи се появява, когато сълзите, които образуват вашите очи не успяват да ги овлажнят достатъчно добре. Това може да причини значителен дискомфорт и редица оплаквания.

Някои от по-честите симптоми при сухота в очите са парещо усещане в областта на очите, отделяне на лепкав очен секрет, повишена чувствителност към светлина, зачервяване на очите, замъглено зрение и затруднения при каране на кола нощем.

Сухотата в очите може да се дължи на медицински проблем или на някои фактори от външната среда. И в двата случая основната причина за появата на проблема е недостатъчното образуване на сълзи от слъзните жлези.

Може да се справите със сухотата в очите в домашни условия с някои доказани методи. Някои от тях са:

Често измиване на очите

Хората, страдащи от сухота в очите често ги търкат и те се зачервяват и раздразват допълнително. За да облекчите дискомфорта е препоръчително редовно да измивате очите си с хладка вода няколко пъти дневно.

Пийте достатъчно течности

Сухотата в очите може да бъде признак на дехидратация. Според учените пиенето на достатъчно течности поддържа мукозните мембрани на очите влажни. Препоръчително е да пиете 8 до 10 чаши вода дневно, дори и повече, особено ако пиете повече от 1 чаша кафе дневно, защото кафето е диуретик и може допълнително да способства за дехидратация.

Топъл компрес

Един от успешните методи за справяне със сухите очи са топлите компреси. Топлината от компресите помага за разширяване на кръвоносните съдове и стимулира дейността на слъзните жлези. Освен това топлината ще успокои раздразнените ви и зачервени очи.

Рициново масло

Рициновото масло помага за облекчаване на симптомите при сухота в очите. Рициновата киселина, съдържаща се в маслото има противовъзпалителни свойства, с което помага за намаляването на сърбежа, раздразнението и парещото усещане в очите. За да се възползвате от полезните му свойства си купете чисто рициново масло и накапвайте по една капка от него във всяко око два пъти дневно до облекчаване на симптомите.

Консумирайте повече храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини

Сухотата в очите може да се дължи на липса на някои от незаменимите мастни киселини. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства и стимулират продукцията на сълзи. Добър източник на тези мазнини са по-мазните риби, като скумрия, сьомга, а също и семена от сусам, чия, бадеми и орехи.

Кокосово масло

Кокосовото масло може много да помогне за облекчаването на симптомите при сухота в очите. Това масло има противовъзпалителни свойства, а мастните киселини, които се съдържат в него предпазват очите от вредни въздействия. Разтопете малко кокосово масло и напоете памучен тампон с него. Поставете по един памучен тампон на затворените си клепачи за около 15 минути. Може да повтаряте процедурата няколко пъти дневно.