Начало / Актуални теми / Орнитоза (пситакоза) – може да се заразите от папагал

Орнитоза (пситакоза) – може да се заразите от папагал

ное. 7, 2017

пситакоза

Орнитозата е инфекция на дихателната система, която се причинява от Chlamydia psitaci. Предава се от птиците на човека, като когато заразяването стане чрез папагали се означава като пситакоза или папагалска болест.

Как се разпространява орнитозата (пситакозата)?

Източник на заразата са много видове диви и домашни птици – гълъби, патици, чайки, канарчета, папагали. Птиците по-често са само заразоносители и по-рядко боледуват, като при тях се засяга предимно храносмилателния тракт. Те отделят хламидиите чрез слузни секрети от очите, носа, чрез урината и изпражненията си.

Хората се заразяват, когато вдишват бактерии от изсъхнали носни или очни секрети, от урина или изпражнения на инфектирани птици. Заразяване е възможно и при консумация на месо от заразени птици.

Болният човек също може да бъде източник на зараза. Това става при вдишване на фини частици, които се разпръскват във въздуха при кашляне на болния.

По-често от орнитоза боледуват, хора, работещи в птицеферми, в магазини за домашни птици, ветеринарни лекари, собственици на папагали и други домашни птици.

Какви са симптомите на орнитоза (пситакоза)?

Хламидиите най-често проникват през дихателните пътища и попадат в епителните клетки на алвеолите на белите дробове. Инкубационният период е средно 7 до 14 дни.

Орнитозата има остро начало, с висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите. Гърлото е зачервено, езикът е обложен. Развива се бронхит и пневмония. Появява се суха кашлица, без отделяне на храчки, дишането е изострено. Установяват се увеличени лимфни възли, черен дроб и слезка. Може да се засегне още нервната система, сърцето и други органи. Към 3 – 4-ия ден по кожата може да се появи обрив.

Заболяването продължава 10 – 15 до 30 дни. Възстановителният период е продължителен, като често настъпват рецидиви.

Как се диагностицира орнитозата (пситакозата)?

За поставянето на диагнозата допринася анамнезата за контакт с птици, симптомите на пневмония. Решаващо значение за диагнозата обаче имат изолирането на причинителя от кръвта или храчките на пациента, серологичните тестове и кожно-алергичната проба.

От кои заболявания трябва да се отдиференцира орнитозата?

Заболявания, които протичат със симптоми, подобни на тези при орнитоза са: микоплазмена пневмония, грип, Q-треска, белодробна туберкулоза и др.

Какво е лечението при орнитоза (пситакоза)?

При орнитоза се провежда антибиотично лечение, като най-подходящи са препаратите от тетрациклиновата група. Лечението продължава 7 до 10 дни, като още след 3-4 дни температурата се нормализира и белодробните прояви стихват.

Как да се предпазим от орнитоза?

Ето няколко съвета за предпазване от орнитоза:

  • купувайте птици само от сигурни магазини за домашни любимци
  • близкият контакт с птиците, особено целуването, трябва да се избягва
  • измивайте си редовно ръцете след контакт с птици
  • почиствайте редовно клетките за птици, като носите ръкавици
  • отглеждайте птиците в добре проветриво помещение
  • болните птици трябва да бъдат лекувани незабавно от ветеринарен лекар
  • работещите в птицеферми трябва да носят лични предпазни средства и в помещенията трябва да се извършва щателна дезинфекция.

Последни публикации