Начало / Актуални теми / Какво представлява метаболитният синдром?

Какво представлява метаболитният синдром?

фев. 21, 2014

Метаболитният синдром е група състояния, които увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт. Сам по себе си той не е заболяване. Към състоянията оформящи метаболитния синдром спадат високо кръвно налягане, високи нива на кръвната захар, излишно количество мазнини в областта на талията и абнормни нива на холестерол в кръвта.

Наличието само на едно от тези състояния не значи, че при вас е наличен метаболитен синдром. Въпреки това всяко едно от тях самостоятелно повишава риска от сърдечни заболявания. Ако няколко състояния се проявяват в комбинация при някой пациент рискът за неговото здраве значително се повишава.

Каква е причината за метаболитен синдром?

Има няколко причини, като те действат комбинирано, за да доведат до развитието на синдрома. Някои от причините като например затлъстяване и заседнал начин на живот могат да бъдат лесно контролирани от пациентите. Други фактори обаче не могат да бъдат контролирани. Към тях спадат възраст, генетична предразположеност.

Какви са симптомите на метаболитния синдром?

За да бъдете диагностицирани с метаболитен синдром при вас трябва да са налични три или повече нарушения на метаболизма по едно и също време:

Затлъстяване

За пациентите с това състояние е характерна форма на тялото с вид на круша, т.е. натрупване на мастна тъкан основно в областта на талията. За метаболитния синдром е нужно талията на мъжете да е над 102 см., а на жените над 89 см. Трябва да се знае обаче, че размерите на талията при различните раси могат да варират.

Повишено кръвно налягане

За повишено кръвно налягане се смята такова, при което систоличното налягане е над 140 mmHg и диастолично над 90 mmHg.

Високи нива на кръвната захар

За висока се приема кръвна захар измерена на гладно със стойности над 5,6 mmol/l.

Високи нива на холестерол в кръвта

За да се постави диагнозата метаболитен синдром вашият лекуващ лекар трябва да установи дали при вас са налични три от посочените по-горе симптоми. Това най-лесно става чрез измерване на талията и кръвното налягане и извършване на кръвни тестове за установяване нивата на кръвната захар и холестерола.

Какво е лечението на метаболитния синдром?

В много от случаите на метаболитен синдром промяната в начина на живот и в някои случаи приема на медикаменти могат да подобрят състоянието на пациентите и да снижат риска от сърдечно-съдови заболявания. Някои от промените в начина на живот, които могат да направят пациентите са:

Редовни упражнения – лекарите препоръчват не по-малко от 30 минути физически упражнения всеки ден.

Намалете теглото си – намаляването на теглото с 5 до 10% може да доведе до снижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от диабет.

Хранете се здравословно – препоръчително е да намалите приема на мазнини и да увеличите количеството на зеленчуците и плодовете, рибата и пълнозърнестите продукти в менюто си.

Спрете цигарите – тютюнопушенето повишава инсулиновата резистентност и влошава ефектите на метаболитния синдром, затова е препоръчително пациентите с метаболитен синдром да не употребяват цигари.