Начало / Актуални теми / Какво да направите при разтежение на мускули?

Какво да направите при разтежение на мускули?

авг. 5, 2016

разтягане на мускул

Мускулното разтежение настъпва, когато малките фибри, които изграждат мускулите се разпънат над техните възможности, при което те се разкъсват частично или напълно. Леките и умерени мускулни разтежения обикновено се възстановяват за няколко седмици, но вие може да ускорите процеса с някои домашни методи.

Вземете си почивка и дайте време на мускулите ви да се възстановят

Повечето разтежения настъпват при претоварване на мускулите от вдигане на тежести или извършване на монотонни, еднотипни действия всекидневно или по време на спорт. След преразтягане на фибрите в мускулите ще имате нужда от няколко дни почивка, за да може оздравителният процес да настъпи по-бързо.

Приложете лед върху засегнатото място

В първите дни след разтежение повечето пациенти изпитват болка, която може да се облекчи чрез прилагане на лед върху засегнатото място. Ледът свива кръвоносните съдове и намалява отока. Сложете лед в кърпа и поставете компреса върху мускула за 10-15 минути. Повтаряйте тази процедура 4-5 пъти дневно, докато болката отшуми.

Повдигнете крайника

Ако разтегнатият мускул е в областта на долните крайници ще помогне да повдигнете крака.Така ще се подобри оттичането на кръвта от крайника и ще се намали отока.

Приемайте обезболяващи медикаменти

Приемът на обезболяващи средства ще облекчи болката. Лекарства, които може да вземете без лекарско предписание са например Ибупрофен или Аспирин. Трябва да знаете обаче, че тези медикаменти дразнят стомаха и не трябва да ги приемате повече от две седмици. Ако вашите оплаквания продължат по-дълго време може да се консултирате с лекар, който да ви предпише допълнителни медикаменти.

Опитайте се да изпълнявате упражнения за леко разтягане

Упражненията за разтягане, които се използват основно за загрявка преди тренировка могат да ви помогнат и при мускулно разтежение. Веднъж след като силните болки намалеят и се почувствате по-добре може да започнете да правите леки упражнения за разтягане на мускулите. С времето може да увеличавате продължителността и интензивността на тренировките.

Отидете на масаж

Ако домашните методи не помогнат може да посетите професионален масажист, който да ви помогне за облекчаване на вашите симптоми. При масажа мускулите се отпускат и цялото тяло се релаксира. Започнете с 30 минутен масаж на цялото тяло, като постепенно масажистът може да увеличава натиска в засегната мускулна област и да се фокусира върху разтегнатите мускули.