Начало / Актуални теми / Симптоми на ХАНК (хронична артериална недостатъчност на крайниците)

Симптоми на ХАНК (хронична артериална недостатъчност на крайниците)

ное. 23, 2021

симптоми на хронична артериална недостатъчност на крайниците

Хроничната артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК) дълго време протича безсимптомно. Изявява се клинично едва, когато настъпи значително стеснение на артериалния съд.

Симптоми на ХАНК (хронична артериална недостатъчност на крайниците)

Основните симптоми на ХАНК са:

Първото оплакване е поява на болка в мускулите при физическо натоварване, която преминава след почивка. Тази болка се описва с термина клаудикацио интермитенс (claudicatio intermittens – периодично накуцване).

Например след изминаване на определено разстояние, болните се оплакват от болка в мускулите, подобна на крампа, която е причина те да започнат да накуцват и да спрат движението си. След почивка болката преминава.

Причината за тази болка е хипоксията – недостиг на кислород в мускулите. Поради стеснение на артерията, кръвоснабдяването на мускулите е намалено, а при мускулна работа е необходимо повече кислород. В резултат възниква идхемична болка.

  • липса на пулс

Пулсът е отслабен или не се палпира дистално от мястото на стеснение или запушване на артерията. Може да липсват пулсации на различни нива от бедрената артерия, задколянната артерия до стъпалните артерии, в зависимост от нивото на запушване.

Според това в кои мускули се появява болка и според нивото, на което липсват пулсации се съди за локализацията на запушването.

  • запушване на абдоминалната аорта или на илиачната артерия (a. iliaca)

Когато запушването е в областта на коремната аорта (при синдром на Лериш) или на илиачната артерия се появява болка в областта на бедрото. Липсва пулс на бедрената артерия, често на задколянната артерия и на артериите на стъпалото.

  • запушване на бедрената артерия (a. femoralis) или на задколянната артерия (a. poplita)

При запушване на бедрената или задколянната артерия възниква болка в мускулите на прасеца. Липсва пулс на a. poplita и стъпалото.

  • запушване на артериите на подбедрицата – tibialis posterior, a. fibullaris anterior et posterior

При запушване на подбедрените артерии се явява болка в стъпалото. Липсва пулс на a. fibullaris posterior и на артериите на стъпалото (a. dorsalis pedis).

Други симптоми на ХАНК са:

  • понижена кожна температура – кожата в засегнатата област от крайника (най-често подбедрицата) е студена
  • промени в цвета на кожата – първоначално кожата е бледа, но с прогресиране на заболяването става тъмночервена, ливидна
  • трофични промени по кожата – кожата става суха, лющеща се, опадат космите, появяват се черни петна по пръстите на стъпалото поради некроза на тъканите
  • импотентност – наблюдава се при синдром на Лериш – запушване в областта на коремната аорта.
  • стенотичен шум може да се долови при аускултация на артерии със стеснение на лумена им над 65 %.

Стадии на хронична артериална недостатъчност на крайниците

В протичането на хроничната артериална недостатъчност на крайниците се различават следните стадии:

I стадий – латентен стадий

Първоначално болните нямат оплаквания или имат само усещане за дискомфорт, например повишена чувствителност към студ, изтръпване, слабост, тежест или умора в крайника при ходене.

При изследване на съдовете обаче се установява стеснение на лумена им.

II стадий – компенсиран стадий

При натоварване се появява клаудикационна болка, която изчезва при покой.

III стадий – декомпенсиран стадий

През този стадий пациентите имат болки в покой, особено нощем, при хоризонтална позиция на краката в леглото. За да облекчат болката пациентите оставят крайника да виси от леглото или трябва бързо да станат.

IV стадий – стадий на трофичните изменения

Поради намаленото кръвоснабдяване на кожата възникват трофични нарушения. Развива се исхемия, некроза и гангрена.

Хроничното влошено кръвоснабдяване на крайника довежда до т.нар. критична исхемия на крайника. Появяват се трудно зарастващи рани, които могат да се инфектират. Бактериалните  суперинфекции могат да се разпространят към мускулите, костите. Развитието на гангрена е тежко усложнение, което може да изисква ампутация на крайника.

Прочетете за:
Хронична артериална недостатъчност на крайниците – причини
ХАНК – диагноза и лечение