Начало / Актуални теми / Симптоми на бъбречна инфекция (пиелонефрит)

Симптоми на бъбречна инфекция (пиелонефрит)

юни 27, 2018

симптоми на бъбречна инфекция

Бъбречната инфекция (медицинският термин е пиелонефрит) представлява възпалително заболяване на бъбреците, което се причинява най-често от бактерии (Ешерихия коли, Протеус, Клебсиела, Ентерококи и др.).

Жените са по-склонни да развиват бъбречна инфекция, тъй като женската уретра е по-къса и е разположена близо да влагалището и ануса, а това е предпоставка за по-лесно замърсяване.

Попадналите в уретрата бактерии се придвижват до пикочния мехур, където използват урината като храна, за да растат и да се размножават. Това води до инфекция на пикочния мехур (цистит). От пикочния мехур по хода на уретерите инфекцията може да достигне единия или и двата бъбрека.

Фактори, които повишават риска от развитие на бъбречна инфекция (пиелонефрит) са:

  • нарушен дренаж на урината и рефлукс на урина – инфектираната в бъбреците урина се връща в уретерите и достига бъбреците
  • някои заболявания на уретерите, пикочния мехур, уретрата – камъни, тумори, вродени аномалии
  • понижен имунитет
  • диабет
  • бременност – увеличената матка притиска уретерите и забавя движението на урината.

Симптоми на бъбречна инфекция (пиелонефрит)

Симптомите на инфекция на бъбреците варират в зависимост от индивидуални фактори като тежестта на инфекцията, съществуващи заболявания, вида на бактериите, възрастта на болния.

Ето някои от най-характерните симптоми на бъбречна инфекция:

  • Фебрилитет и втрисане

Температурата се повишава до 39 – 40 ºС. Настъпва втрисане и изпотяване, най-често привечер.

  • Болка в кръста

Дискомфортът и болката в кръста от страна на засегнатия бъбрек са чести при бъбречна инфекция. Понякога болката може да се излъчва към слабините. По сила болката може да варира от тъпа до много силна. Има положително сукусио реналис – изследване, при което се нанася отсечен удар с улнарния ръб на дланта (от страната на малкия пръст) в поясната област и се появява болка.

  • Често уриниране

Честото уриниране може да бъде един от ранните признаци на бъбречна инфекция. Болните имат чести позиви за уриниране, които продължават дори след като са изпразнили пикочния си мехур. Честото уриниране е особено забележимо в случаите, в които болния не приема особено големи количества вода, а често има нужда от уриниране.

  • Парене при уриниране

Чувството за парене при уриниране е признак на уринарна инфекция. Този симптом със сигурност предизвиква безпокойство.

  • Мътна урина

Нормално урината е светложълта и бистра. При инфекция на уринарния тракт обаче тя може да стане по-тъмна и мътна (откриват се бактерии, левкоцити, епителни клетки в нея), и да има неприятен мирис.

  • Гадене и повръщане

При атипично протичане на бъбречната инфекция могат да се наблюдават стомашно-чревни оплаквания – гадене, повръщане. Те могат да се дължат на силната болка или на дехидратацията.

  • Отпадналост

Липсата на енергия е често срещана при инфекция на бъбреците. Страдащите от пиелонефрит се чувстват отпаднали и уморени. Необходима е почивка на организма, за да се справи с инфекцията. Инфектираните бъбреци продуцират по-малко количество еритропоетин, който стимулира образуването на червените кръвни клетки (еритроцитите). В резултат на това може да се развие анемия и тъканите да получават по-малко кислород, а болните да се чувстват уморени.

В ранна детска възраст клиничните прояви на пиелонефрита са неспецифични. Наблюдават се: повишена температура, раздразнителност, безапетитие, повръщане, диария, жълтеница, дехидратация.

Прочетете за:
Пиелонефрит