Начало / Актуални теми / Сулфонамиди – показания, странични ефекти

Сулфонамиди – показания, странични ефекти

апр. 19, 2023

сулфонамидите

В първата част на статията разгледахме представителите на сулфонамидите и техния механизъм на действие. Сега ще се спрем на това кога се прилагат сулфонамиди и какви странични ефекти имат.

Какви са показанията за приложение на сулфонамиди?

Сулфонамидите намират приложение при лечението на уроинфекции и респираторни инфекции. Те са средство на избор за лечение на нокардиоза и мек шанкър. Имат добър ефекти при някои паразитни инфекции – токсоплазмоза, лайшманиоза, малария.

Сулфонамидите за локално приложение се използват в офталмологията. Под формата на колир и унгвент сулфацетамидът се прилага за лечение на язва на роговицата, блефарит, бактериален конюнктивит и трахома.

Сулфатиазолът под формата на крем се използва за лечение на инфектирани рани, изгаряния, за лечение на декубитални язви, хронични язви на подбедрицата.

Комбинираните с триметоприм сулфонамиди се прилагат при:

 • уроинфекции, причинени от ешерихия коли, клебсиела, ентеробактер
 • стомашно-чревни инфекции, причинени от шигела
 • респираторни инфекции – бронхит, остър среден отит, пневмоцистова пневмония.

Сулфасалазинът, който представлява сулфонамид, комбиниран с 5-аминосалицилова киселина се използва за лечение на улцерозен колит, болест на Крон, ревматоиден артрит. Показан е за продължителна терапия на ревматоиден артрит при пациенти, които не се повлияват от НСПВС.  

Какви странични ефекти имат сулфонамидите?

При лечение със сулфонамиди могат да се наблюдават следните нежелани лекарствени реакции:

 • стомашно-чревни нарушения – гадене, повръщане, диария, дисбактериоза, кандидоза
 • обриви – уртикариални, морбилиформени и други обриви, контактен дерматит
 • фотосенсибилизация
 • хематологични нарушения – понижаване на левкоцити и тромбоцитите, метхемоглобинемия. При хора с дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа в еритроцитите може да се развие остра хемолитична анемия.
 • хипербилирубинемия у новородени и риск от увреждане на мозъка
 • наличие на кръв в урината, албумин в урината
 • образуване на камъни в бъбреците
 • намалено внимание, забавени рефлекси.

Противопоказания и лекарствени взаимодействия

Сулфонамидите са противопоказани при тежки бъбречни и чернодробни заболявания, сърдечна декомпенсация. Не се прилагат през първите три месеца и през последната седмица на бременността, а също и на новородени и недоносени деца, както и по време на лактация.

При едновременно приложение на сулфонамиди с други лекарства може да се наблюдават потенциращи или потискащи ефекти. Например:

Противомикробната активност на сулфонамидите намалява при комбинирането им с локални анестетици от групата на естери на ПАБК (прокаин, дикаин).

Хипогликемичният ефект на сулфанилурейните препарати се усилва при комбинация със сулфонамиди.

Противосъсирващият ефект на пероралните антикоагуланти се засилва при комбинирана терапия със сулфонамиди, поради потискане на продуциращата витамин К чревна микрофлора.

Прочетете за:
Сулфонамиди – представители