Начало / Актуални теми / Проблеми за здравето с напредване на възрастта

Проблеми за здравето с напредване на възрастта

фев. 26, 2016

здравето

В днешно време благодарение на по-лесният достъп до медицински грижи и повишаването на знанията на хората, относно важността на доброто хранене ние живеем по-дълго от преди. С напредването на възрастта обаче се появяват и редица здравословни проблеми, с които пациентите трябва да се справят. Някои от по-често срещаните здравословни проблеми, свързани с напредването на възрастта са:

  • Остеопороза

Здравите кости са от изключително важно значение за здравето на възрастните хора. С напредването на възрастта тялото ви започва да разгражда част от костната тъкан и поради тази причина костите изтъняват и стават по-податливи на фрактури. Това води до развитието на остеопороза. Голям процент от фрактурите се дължат на остеопороза. По-често заболяването няма симптоми и затова специалистите препоръчват редовни профилактични прегледи за изследване на костната плътност.

С възрастта много често зрението се влошава, но едно от усложненията на зрението, свързани с възрастта, наречено макулна дегенерация може сериозно да увреди зрителната острота. При това заболяване се уврежда централната част на ретината, наречена макула. В резултат на това централното зрение на пациентите става замъглено. Ето защо с напредване на годините трябва редовно да следите зрението си.

  • Намаляване на слуха

Около 43% от пациентите с намален слух са над 65 години. Най-честата форма на нарушаване на слуха при възрастните пациенти е пресбиакузис. При това състояние намалява способността на пациентите да чуват звуците във високите тоналности. Ако при вас се развие пресбиакузис не се смущавайте, а помолете за помощ специалист и ако е нужно използвайте слухово апаратче.

  • Болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е една от най-коварните болести на хората в напреднала възраст, макар че тя вече често се среща и при по-млади хора. Тази болест нарушава способността на пациентите да помнят събития и с времето те срещат трудности при разпознаване на своите близки и не могат да изпълняват и най-обикновено ежедневни задачи. Това е хронично заболяване, при което мозъкът се уврежда трайно. За съжаление все още няма открито лечение за болестта на Алцхаймер и на пациентите може да бъде предложено само симптоматично лечение.

  • Инконтиненция

Уринарната инконтиненция е друг проблем, който често засяга по-възрастните хора. Тя се среща по-често при жени на възраст над 50 години, защото след тази възраст мускулите на таза започват да се отпускат и не поддържат пикочния мехур, така както преди. При мъжете пък уголемяването на простатата притиска уретрата и това също може да доведе до инконтиненция. Има редица лечебни методи, които могат да се приложат при инконтиненция.

  • Артрит

Артритът е заболяване, което засяга всеки един на шест човека. При пациентите в напреднала възраст най-често срещаната форма на артрит, която се наблюдава е остеоартритът. Тя се дължи на износването на ставите. Артритът силно затруднява подвижността на пациентите, но те трябва да се опитват да са физически активни, защото така ще поддържат своето здраве и ще се чувстват по-добре.