Начало / Актуални теми / Първа помощ при епилептичен припадък

Първа помощ при епилептичен припадък

окт. 18, 2013

Много от хората се паникьосват при вида на човек, който получава епилептичен припадък. Добре е обаче всеки от нас да е подготвен как може да помогне на човек в такова състояние и как може да реагира адекватно в такава ситуация. Когато някой изпитва гърч при него най-често се наблюдава неволево движение на крайниците и промяна в поведението и съзнанието за около 60-90 секунди. Ето и какво може да направите вие, за да помогнете на човек, изпаднал в такава ситуация:

Ако видите някой да получава епилептичен припадък се опитайте да запазите спокойствие. Гърчовете рядко продължават повече от 60 до 90 секунди. Ако припадъкът продължи повече от 3 минути или пък се касае за бременна жена е наложително да се обадите на бърза помощ веднага.

Епилептичните припадъци могат да бъдат от леки до тежки и при всеки човек те са с различна тежест. Въпреки че може да се чувствате безпомощни в такава ситуация има много неща, които може да направите, с които да помогнете.

Как да помогнем на човек, получил епилептичен припадък?

Първата и много важна стъпка е да се опитате да го предпазите от нараняване. Така например ако видите, че той пада се опитайте да го хванете и да го положите на пода. Преместете предметите или мебелите в близост, защото те също могат да създадат опасност при епилептичен припадък.

Ако човекът вече е получил припадък и е на земята го обърнете на една страна, за да може да не се задави. Не поставяйте пръстите или ръката си в устата на човека. Това може само да доведе до усложнения както за вас, така и за човека, получил припадък.

Как да помогнем след преминаването на епилептичния припадък?

Проверете дали човекът, получил припадък не се е наранил. Ако по време на епилептичния гърч не сте успели да преместите болния на една страна, сега може да го направите когато тялото му е по-отпуснато. Ако той среща трудности при дишането отворете устата му и проверете дали няма повърнати материи или слюнка, които да пречат на дишането. Не давайте никаква храна или вода на човека, докато той не възстанови напълно съзнанието си. Най-добре е да останете до него, докато се убедите, че той се е възстановил и вече не е объркан и дезориентиран.

Вие може да предоставите ценна информация на лекаря, който следи състоянието на болния. Опитайте се да запомните и обърнете внимание на някои подробности:

  • кои части на тялото са били засегнати по време на гърча
  • каква е била неговата продължителност
  • какво е било поведението на болния преди и след настъпването на гърча
  • получил ли е някакви наранявания болния по време на припадъка.

Обикновено в повечето случаи при епилептичните гърчове не се налага да се търси спешна медицинска помощ, но има някои ситуации, в които това е наложително. Някои от тях са например:

  • ако човекът, получил епилептичен припадък спре да диша за повече от 30 секунди
  • ако припадъкът продължи повече от 3 минути
  • човекът, получил епилептичен припадък е бременна жена
  • ако час след припадъкът болният е дезориентиран и не реагира нормално.

Прочетете за::
Епилепсия – причини
Епилепсия – симптоми
Епилепсия – диагноза