Начало / Актуални теми / Спазъм на коронарните артерии (коронарен спазъм)

Спазъм на коронарните артерии (коронарен спазъм)

ное. 30, 2020

спазъм на коронарните артерии

Спазъм на коронарна артерия възниква, когато мускулите в стената на артерията внезапно се свият, при което лумена на съда се стеснява. В резултат се нарушава доставката на кръв към сърцето и настъпва миокардна исхемия.

Спазмите на коронарните артерии обикновено са краткотрайни (само няколко минути), но понякога може да продължат повече от 30 минути и да доведат до сърдечни усложнения, като инфаркт.

Хората може да имат коронарен спазъм без да имат изменения в коронарните артерии. В повечето случаи обаче спазмите възникват при хора с атеросклеротично променени коронарни съдове.

Спазмите на коронарните артерии са трудни за диагностициране, тъй като не винаги причиняват симптоми. Главният симптом при коронарен спазъм е гръдната болка.

За разлика от гръдната болка, причинена от други форми на сърдечно заболяване, спазъмът на коронарните артерии най-често се появява, когато човек е в покой, а не при физическо усилие.

Какви са причините за спазъм на коронарните артерии?

Точната причина за възникване на коронарен спазъм е неясна. Вероятна роля има повишената симпатикусова активност, повишените нива на съдосвиващи фактори като адреналин, норадреналин, вазопресин, тромбоксан А2 и др.

Фактори, които може да провокират изявата на коронарен спазъм са например:

 • тютюнопушене
 • прием на лекарства със съдосвиващ ефект
 • силен стрес
 • излагане на студ
 • употреба на амфетамини, на кокаин
 • дефицит на магнезий.

Какви са симптомите при коронарен спазъм?

Много често коронарният спазъм не причинява забележими симптоми и остава недиагностициран. Най-характерният признак е появата на болка зад гръдната кост. Болката е краткотрайна, появява се в покой, най-често през нощта или рано сутрин. Възможно е болката да се разпространява към рамото, врата, долната челюст. Някои пациенти се оплакват само от тежест или стягане в гърдите.

Спазъмът на коронарните артерии може да доведе до сериозни усложнения, като миокарден инфаркт, аритмия.

Как се поставя диагнозата спазъм на коронарните артерии?

За диагностицирането на коронарен спазъм допринасят следните изследвания:

 • Електрокардиограма – прави се Холтер ЕКГ запис. Може да се установи нарушение на сърдечния ритъм.
 • Ехокардиограма – изследва се кръвния ток
 • Коронарна ангиография – въвежда се контрастна материя в коронарните артерии и се правят рентгенографии.

За категоричното доказване на коронарен артериален спазъм е необходимо провеждането на провокативен тест с медикаменти, предизвикващи спазъм – ергоновин и ацетилхолин.

Какво е лечението при спазъм на коронарна артерия?

Целта на лечението при коронарен спазъм е да се контролира болката в гърдите, да се предотврати миокарден инфаркт и да се предотвратят бъдещи спазми. За облекчаване на гръдната болка се прилагат медикаменти със съдоразширяващ ефект:

 • нитрати – нитроглицерин
 • калциеви антагонисти.

Важно е да се контролират и рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания. При нужда се прилагат медикаменти за понижаване на повишения холестерол, за нормализиране на кръвното налягане.

За намаляване на риска от спазми на коронарните артерии са необходими и някои промени в начина на живот, най-вече спиране на тютюнопушенето, ограничаване консумацията на сол и мазнини, редовно спортуване.

Прочетете за:
Стенокардия на Принцметал
Болка в гърдите при заболявания на сърдечно-съдовата система