Начало / Актуални теми / Хорея – симптоми на хорея

Хорея – симптоми на хорея

фев. 18, 2021

хорея – симптоми

Хореята (chorea от гръцки език – танц) представлява неволеви, неритмични, безцелни движения, които могат да обхванат различни части на тялото. Дължи се на увреждане на базалните ганглии – мозъчни структури, които участват в контролирането на движенията.

Хореята е двигателно нарушение, което може да се наблюдава при генетични заболявания (напр. хорея на Хънтингтън, болест на Уилсън), при деца, прекарали стрептококова инфекция, при хора с автоимунни заболявания (напр. лупус, склеродермия), ендокринни и метаболитни нарушения, при бременност, след лечение с някои медикаменти и др.

Какви са симптомите на хорея?

Основният признак на хорея са неволевите мускулни движения. Те са резки, кратки и бързи по характер. Мускулният тонус е намален, което улеснява бързината и широката амплитуда на движенията.

Хореични движения може да възникнат в различни части на тялото – пръстите на ръцете и краката, главата, устните, челото, езика, раменете, коремните мускули. Най-често се наблюдават:

  • хиперкинези в ръцете

Хиперкинезите в ръцете затрудняват обичайните дейности като обличане, хранене, миене. Нарушават се фините движения, като писане.

Характерен симптом е т. нар. „захват на доячката“. При опит за ръкостискане, болният не може да държи ръката си стабилна, а постоянно стиска и отпуска пръстите си, което наподобява доене на крава.

Ако пациентът бъде помолен да протегне ръцете си на нивото на гърдите и да разпери пръстите си, се установява, че той постоянно движи пръстите си по начин, подобен на свиренето на пиано.

  • гримасничене – получават се странни гримаси и извиване на лицевата мускулатура, разтягане на устните, често мигане
  • дисфагия – засягането на дъвкателната и гълтателната мускулатура може да доведе до затруднения в дъвченето и гълтането.
  • дизартрия (затруднен говор) – нарушава се ритъмът, честотата и височината на речта поради нарушената координация на дихателните мускули. При тежки случаи речта става неразбираема.
  • засягане на езика – характерен симптом е т. нар. „език на гущер“ – болният не може да задържи езика си изплезен, а той се движи навътре и навън
  • нарушена походка – походката може да се наруши от внезапни спирания и тръгвания – „танцуваща“ походка.

Характерните симптоми на хорея могат да се развият внезапно (напр. при инфекция) или постепенно (напр. при генетични заболявания).

Тежестта на хореята може да варира от неловки движения, които имитират нервност, непохватност до бурни движения на крайниците и аксиалните мускули, които пречат на волевата активност.

Хореичните движения се засилват при концентрация, стрес и волеви движения. Намаляват при почивка и изчезват по време на сън.

Прочетете за:
Хорея – причини за хорея