Начало / Актуални теми / Хранопровод на Барет – крие риск от рак

Хранопровод на Барет – крие риск от рак

окт. 29, 2019

хранопровод на Барет

Хранопровод на Барет е състояние, при което настъпва заместване (метаплазиране) на плоския епител в дисталната част на хранопровода с цилиндричен епител, който е характерен за червата. Обикновено възниква като усложнение при хора с дългогодишна и тежко протичаща гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Засяга мъжете почти два пъти по-често от жените и обикновено се диагностицира след 55-годишна възраст.

Баретовият хранопровод се счита за преканцероза – болните имат повишен риск от развитие на аденокарцином на хранопровода.

Какви са причините за хранопровод на Барет?

Основната причина за развитие на хранопровод на Барет е продължителна гастроезофагеална рефлуксна болест. Многократното връщане на кисело стомашно съдържимо в хранопровода води до увреждане на лигавицата му. При някои пациенти плоският епител на хранопровода се превръща в цилиндричен. Тази метаплазия се наблюдава в крайната част на хранопровода. Счита се, че метаплазията е защитна реакция срещу киселинния рефлукс, тъй като цилиндричният епител е по-устойчив на действието на солната киселина и на стомашните ензими. Метаплазията при Баретов хранопровод обаче крие риск от развитие на рак. Ракът, който се развива от цилиндричния епител при Баретов хранопровод, се нарича аденокарцином и прилича на рак на стомаха.

Хранопровод на Барет се наблюдава при само 5 до 10 % от пациентите с гастроезофагеална рефлуксна болест.

Какви са симптомите при хранопровод на Барет?

Метаплазията, която настъпва при хранопровода на Барет не причинява симптоми. Симптомите, които пациентите изпитват обикновено се дължат на ГЕРБ и могат да включват:

  • стомашни киселини
  • затруднено преглъщане на храна
  • парене или болка зад гръдната кост
  • гадене, повръщане
  • оригване.

Понякога върнатото кисело стомашно съдържимо може да попадне в дихателните пътища и да се наблюдава дрезгав глас, хронична кашлица, хроничен фарингит, хроничен ларингит, бронхит.

Как се поставя диагнозата хранопровод на Барет?

Баретов хранопровод може да се установи след извършване на горна ендоскопия (езофагогастродуоденоскопия) и вземане на материал за биопсия. Чрез това ендоскопско изследване се извърва оглед на лигавицата на хранопровода и се вземат множество малки проби от лигавичния епител, които се изследват под микроскоп.

Ако биопсията потвърди наличието на хранопровод на Барет може да се наложи извършването на нова ендоскопия и биопсия, за да се изследва повече тъкан за ранни признаци на развитие на рак.

Ако имате хранопровод на Барет, но не се откриват ракови или предракови клетки, ще трябва да правите периодични ендоскопии. Това е необходимо, тъй като рак може да се развие години след диагностицирането на хранопровода на Барет.

Какво е лечението?

При Баретов хранопровод без наличие на предракови клетки може да се проведе медикаментозно лечение на симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест. Прилагат се инхибитори на протонната помпа, Н2-блокери, антиацидни средства. Това лечение обаче не намалява риска от поява на рак.

При наличие на предракови клетки може да се проведе ендоскопска мукозна резекция, радиочестотна аблация, фотодинамична терапия, криотерапия, хирургично отстраняване на засегната част от хранопровода.

Прочетете за:
Анатомия на хранопровода
Карцином на хранопровода