Начало / Актуални теми / Рискови фактори за развитие на рак на бъбреците

Рискови фактори за развитие на рак на бъбреците

дек. 4, 2013

Бъбреците са органи с форма на бобено зърно, които са разположени от двете страни на гръбначния стълб. Тяхната основна функция е да филтрират течностите и да премахват ненужните продукти, чрез образуването на урина. Обикновено при развитието на раков процес се уврежда единия от двата бъбрека.

Има много форми рак на бъбрека, но най-често срещаният е бъбречно-клетъчният карцином. Той започва своето развитие от бъбречните тубули и постепенно увеличава размерите си в бъбрека. Обикновено раковите образувания на бъбрека са характерни за хората над 60 годишна възраст, но като цяло те могат да се развият и при по-млади хора.

Рисковият фактор е всеки един фактор, който увеличава шанса от развитие на някакво заболяване, или в случая на рак. Наличието на рисков фактор обаче не означава при всички положения, че при вас ще се развие даденото заболяване. Не е ясно колко всеки рисков фактор оказва влияние върху появата на заболяванията. Учените са установили няколко рискови фактора, които увеличават шанса от развитието на рак на бъбрека.

Рискови фактори, свързани с начина на живот

  • Тютюнопушене

Употребата на цигари увеличава риска от появата на бъбречно-клетъчен карцином. Рискът е свързан и с това по колко цигари на ден пушите. След спирането на цигарите рискът за бъбречен рак постепенно намалява.

  • Затлъстяване

Хората с наднормено тегло са застрашени от развитието на рак на бъбрека. Учените смятат, че затлъстяването е фактор, който оказва влияние върху развитието на този вид рак при всеки 2 от 10 пациенти.

  • Експозиция на вредни фактори на работното място

Много проучвания сочат, че експозицията на вредни субстанции на работното място увеличава риска от развитие на бъбречно-клетъчен карцином.

Генетични фактори

Някои хора унаследяват склонността да развият определени ракови заболявания. ДНК материалът, който получавате от родителите си може да съдържа някои промени, които да предопределят по-голям риск от развитие на раково заболяване, включително и рак на бъбрека. Ако в семейството ви има случаи на бъбречно-клетъчен карцином е препоръчително редовно да следите състоянието на вашите бъбреци.

Други рискови фактори

  • Пол

Бъбречно-клетъчният карцином е два пъти по-чест при мъжете. Мъжете по-често са пушачи и много от тях са изложени на действието на вредни химически субстанции на работното си място.

  • Прием на медикаменти

Приемът на Фенацетин, който в миналото е бил широко използвано болкоуспокояващо се свързва с повишения брой случаи на бъбречно-клетъчен карцином. Други медикаменти, за които се смята, че увеличават риска от развитие на рак на бъбрека са диуретиците, които често се предписват при високо кръвно налягане.

  • Високо кръвно налягане

Рискът от рак на бъбрека е по-голям при хората с високо кръвно налягане. Учените все още не са сигурни дали високото кръвно налягане или медикаментите, които се използват за неговото лечение увеличават всъщност риска от рак на бъбрека.

Прочетете за:
Карцином на бъбрека