Начало / Актуални теми / Безсъние (инсомния) – причини, симптоми, лечение?

Безсъние (инсомния) – причини, симптоми, лечение?

мар. 17, 2016

безсъние

Инсомнията или още безсъние е разстройство, при което пациентите имат трудности при заспиване, въпреки наличието на достатъчно време за сън. Когато страдате от безсъние много често след сън се събуждате уморени и нямате енергия да изпълнявате ежедневните си дейности. Инсомнията може напълно да изцеди силите ви и да повлияе на настроението ви и качество на живот.

Всеки човек се нуждае от различно количество сън. Повечето възрастни се нуждаят между 7 и 8 часа сън дневно. Много хора страдат от безсъние в някакъв етап от живота си. Безсънието може да се дължи на някои други причини, като заболяване или прием на медикаменти.

Какви са причините за инсомния?

По-честите причини за безсъние са:

 • Стрес

Притесненията около работа, училище или близките могат да ви държат под напрежение и да ви пречат да заспите. Някои стресови събития, като смърт на близък човек, развод или загуба на работа могат да доведат до инсомния.

 • Депресия

Когато страдате от депресия може или да спите повече от обикновено, или трудно да заспивате.

 • Заболяване

Ако страдате от хронични болки, имате затруднения при дишане или често уринирате това може да доведе до инсомния. Примери за заболявания, при които се среща често безсъние са артрит, сърдечна недостатъчност, гастроезофагеален рефлукс, аденом на простатата, болест на Паркинсон.

 • Прием на медикаменти

Много лекарства, предписани ви от лекар могат да повлияят на качеството ви на сън. Такива са например антидепресантите, медикаменти за лечение на кръвно налягане, кортикостероиди.

 • Кофеин, никотин

Кафето, колата, чаят и други напитки, съдържащи кофеин са познати още като стимуланти. Пиенето на кафе късно следобед може да ви попречи да заспите вечер. Никотинът, който се съдържа в цигарите също е стимулант и може да повлияе на качеството ви на сън.

Какви видове безсъние (инсомния) има?

Остра инсомния – пациентите с този вид безсъние имат проблеми със съня с давност не повече от месец.

Хронична инсомния – при хроничното безсъние симптомите на пациентите продължават повече от един месец. В някои случаи инсомнията може да продължи с години. Понякога хроничното безсъние може да се дължи на някои неврологични или психични заболявания. Учените са установили, че при пациентите с хронично безсъние често се наблюдават хормонален дисбаланс, като понижени нива на мелатонин и високи нива на кортизола.

Преходна инсомния – този вид безсъние обикновено продължава не повече от една седмица и изчезва от само себе си.

Какви са симптомите на инсомния?

По-честите оплаквания на пациентите, страдащи от безсъние са:

 • трудно заспиване нощем
 • събуждане през нощта
 • ранно събуждане сутрин
 • чувство на умора след сън
 • раздразнителност и лесна умора през деня
 • трудно фокусиране при изпълнение на ежедневните задачи
 • проблеми с храносмилането
 • главоболие

Какво е лечението на инсомнията?

Промяната на навиците на сън и справянето с подлежащите причини за безсъние може да помогнат за подобряването на качеството на съня. Поведенческата терапия, провеждана от специалисти може да ви помогне да изградите различни техники за справяне с проблемите със съня. Според специалистите е важно да спазвате режим на сън с лягане в определен час всеки ден и избягване на консумация на стимуланти малко преди сън.

При срещите със специалист освен това може да научите методи за релаксация преди сън, които да ви помогнат да заспивате по-лесно.

При по-тежки случаи на безсъние, когато тези техники не дават резултат могат да бъдат предписани медикаменти, улесняващи заспиването наречени сънотворни. Такива са например Зопиклон и Золпидем.