Начало / Актуални теми / Броят на заболяванията, причинявани от цигарите нараства

Броят на заболяванията, причинявани от цигарите нараства

ян. 17, 2014

След продължително изследване на различни научни данни учените са стигнали до заключението, че тютюнопушенето освен, че е основния причинител на рака на белия дроб и сърдечни заболявания също може да доведе до диабет, рак на дебелото черво и черния дроб, еректилна дисфункция и извънматочна бременност.

Други здравословни проблеми, които учените свързват с пушенето на цигари са проблеми със зрението, ревматоиден артрит и имунодефицитни заболявания при деца, чиито майка са пушачки.

От много време се смята, че цигарите могат да бъдат причина за тези заболявания, но това е първия път, когато тази информация се потвърждава чрез научно изследване. Цигарите не са основната причина за развитието на изброените заболявания, но тютюнопушенето значително увеличава риска от тяхната поява.

В последно време се наблюдава значителен спад в броя на пушачите. Така например през 1965 около 43% от хората на средна възраст са били пушачи, докато в днешно време този процент е спаднал до 18. Но този процес на снижаване броя на пушачите се забавя и изнесеният от учените доклад за заболяванията, които цигарите могат да причинят има за цел да повиши общественото внимание

Докато на цигарите се дължат повече от случаите на рак на белите дробове едва малък процент от случаите на колоректален карцином и рак на черния дроб се дължат на употребата на цигари. Един пушач е 25 пъти по-застрашен да заболее от рак на белия дроб, в сравнение с непушач, докато рискът от развитие на рак на дебелото черво в резултат на пушене е 1,5 пъти по-висок, в сравнение с непушачите. Този риск е малък, но имайки напредвид броя на пушачите по света е важно да се знае, че съществува такава възможност и хората да са наясно до какви заболявания може да доведе употребата на цигари.