Меню

След продължително изследване на различни научни данни учените са стигнали до заключението, че тютюнопушенето освен, че е основния причинител на рака на белия дроб и сърдечни заболявания също може да доведе до диабет, рак на дебелото черво и черния дроб, еректилна дисфункция и извънматочна бременност.

Други здравословни проблеми, които учените свързват с пушенето на цигари са проблеми със зрението, ревматоиден артрит и имунодефицитни заболявания при деца, чиито майка са пушачки.

От много време се смята, че цигарите могат да бъдат причина за тези заболявания, но това е първия път, когато тази информация се потвърждава чрез научно изследване. Цигарите не са основната причина за развитието на изброените заболявания, но тютюнопушенето значително увеличава риска от тяхната поява.

В последно време се наблюдава значителен спад в броя на пушачите. Така например през 1965 около 43% от хората на средна възраст са били пушачи, докато в днешно време този процент е спаднал до 18. Но този процес на снижаване броя на пушачите се забавя и изнесеният от учените доклад за заболяванията, които цигарите могат да причинят има за цел да повиши общественото внимание

Докато на цигарите се дължат повече от случаите на рак на белите дробове едва малък процент от случаите на колоректален карцином и рак на черния дроб се дължат на употребата на цигари. Един пушач е 25 пъти по-застрашен да заболее от рак на белия дроб, в сравнение с непушач, докато рискът от развитие на рак на дебелото черво в резултат на пушене е 1,5 пъти по-висок, в сравнение с непушачите. Този риск е малък, но имайки напредвид броя на пушачите по света е важно да се знае, че съществува такава възможност и хората да са наясно до какви заболявания може да доведе употребата на цигари.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!