Меню

Твърдението, че повишеното ниво на HDL холестерола спомага за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания може да се окаже невярно, показва ново проучване, публикувано в The Lancet.

Учени от Harvard Medical School са анализирали 20 предишни проучвания, обхващащи близо 21000 пациента, преживели миокарден инфаркт и 95000 души без сърдечни заболявания.

Резултатите показват, че повишеното ниво на HDL холестерола не оказва влияние върху риска от сърдечно заболяване.

Известни са 15 генни варианта, които се свързват с по-високи нива на HDL холестерола.

Авторите на проучването са установили, че хората, които притежават тези гени имат по-високи нива на HDL холестерола, но не се наблюдава по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания при тях.

Това проучване поставя въпроса дали е нужно да се приемат медикаменти, които повишават „добрия” холестерол.

Усилията за превенция на сърдечно-съдовите заболявания трябва да бъдат насочени към понижаване на нивата на LDL холестерола.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!