Начало / Актуални теми / Чести промени в повърхността и в цвета на езика

Чести промени в повърхността и в цвета на езика

юни 9, 2014

Езикът често се нарича най-силният мускул в нашето тяло. Той е изграден от група мускули, които ни позволяват да усетим вкуса на храната, да преглъщаме и да говорим. Здравият език е розов на цвят и е покрит с малки подутинки, наречени папили, които са отговорни за вкусовите усещания.

Тъй като езикът се използва ежедневно, когато с него възникне някакъв проблем за пациентите това може да бъде много стресиращо. Има редица познати здравословни състояния, при които се засяга езикът. За щастие повечето от тях не са сериозни и бързо отминават.

В езика могат да настъпят редица промени, които могат да бъдат разделени най-лесно по следния начин:

  • Промени в повърхността

Езикът има неравна повърхност и ако прокарате пръст по него ще усетите множество малки подутини. В тях са разположени нашите вкусови луковици, които позволяват да усещаме вкуса на храната.

В някои случаи повърхността на езика може да се изглади, поради липса на хранителни вещества най-често. Бледият и изгладен език може да бъде признак на желязодефицитна анемия.

При някои пациенти може да се наблюдават промени по повърхността на езика, при които да се появят малки лезии по него, които да накарат повърхността му да изглежда като географска карта. Тази промяна е известна като „географски език“ и е признак на дефицит на витамин Б.

  • Поява на язви и подутини

Една често срещана промяна по езика е появата на язва, която се дължи най-често на повишена температура и настинка. Обикновено вирусът причинител на язвата се предава при близък контакт – целувка или използване на общи принадлежности.

В резултат на инфекция, стрес или хормонален дисбаланс по повърхността на езика могат да се появят афтозни язви. Освен по езика те могат да се разпространят и към бузите и венците. Те са доста болезнени и обикновено изчезват след около две седмици.

  • Промени в цвета на езика 

В някои случаи езикът може да промени цвета си в тъмно кафяв до черен и да изглежда като космат. Това състояние известно като „черен космат език“ се развива когато вкусовите луковици по повърхността на езика разрастнат повече от нужното и това води до по-лесно заселване на бактерии по езика. По-честите причини за тази промяна са употреба на антибиотици, лоша устна хигиена, тютюнопушене. Изчеткването на езика обикновено е достатъчно като лечение.

Обратно езикът може от розов да промени цвета си в бял. Това състояние е извест но като левкоплакия и отново се дължи на задържане на бактерии. Обръщайте особено внимание на устната си хигиена и редовно изчетквайте езика си, за да не позволите задържането на бактерии по него.

По-често в детската възраст при заразяването със скарлатина езикът може да придобие малинов цвят. При възрастните скарлатината е доста по-рядко срещана. Ако езикът ви боли и придобие по-тъмно червен цвят това може да бъде признак на дефицит на витамин Б.

Прочетете за:
Географски език
Ягодов език
Уголемен ецик (макроглосия)