Начало / Актуални теми / Холецистит – какво трябва да знаем?

Холецистит – какво трябва да знаем?

фев. 3, 2014

Под понятието холецистит се разбира възпаление на жлъчния мехур. Жлъчният мехур представлява удължена торбичка с формата на круша. Намира се в дясната част на корема, под черния дроб. В жлъчния мехур се събира произведената в черния дроб жлъчка, която има много важно значение за храносмилането и се отделя в тънките черва.

Най-често холециститът се дължи на образуване на камък в каналът, който отвежда жлъчката от жлъчния мехур. Това води до натрупване на жлъчка, която може да причини възпаление. В други случаи образуването на тумор в жлъчния мехур може също да затрудни отичането на жлъчката и да доведе до възпаление.

Какви са симптомите при холецистит?

Някои от по-често срещаните оплаквания на пациентите с холецистит са:

  • силна болка в дясната коремна област, която може да се разпространява към дясната лопатка и дясната ръка. Най-често болката възниква 1 -2 ч след нахранване, обикновено вечер.
  • болезненост на корема при палпация;
  • изпотяване;
  • гадене и повръщане;
  • повишена телесна температура;
  • подуване на корема.

Как се диагностицира холециститът?

В началото пациентите трябва да опишат какви са техните оплаквания, заради които търсят лекарска помощ, за да може лекарят да се ориентира каква би могла да бъде възможната причина. След това той ще извърши преглед за установяване на болезнените точки. Допълнително е нужно да се вземе кръв за изследване.

Жлъчният мехур може да се визуализира с помощта на ехограф. С това изследване може да се открие и възпалението на жлъчния мехур и да се постави диагнозата холецистит.

Как се лекува холециститът?

Обикновено пациентите с холецистит се хоспитализират за стабилизиране на тяхното състояние. За контролиране на възпалението могат да бъдат приложени следните лечебни методи:

Гладуване – първите дни след развитието на холецистите на пациентите се препоръчва да не се хранят, за да може да позволят на жлъчния мехур да си почине и да се възстанови. За предпазване от дехидратация на пациентите се вливат течности интравенозно.

Антибиотици – за борба с инфекцията се прилагат различни видове антибиотици.

Болкоуспокояващи – за купиране на болката, която обикновено съпътства холециститът могат да бъдат приложени различни болкоуспокояващи медикаменти.

Тъй като кризите, които съпътстват холециститът често се повтарят на пациентите се препоръчва хирургичното премахване на жлъчния мехур. Това обикновено става след като пациентите се възстановят. Операцията може да бъде извършена, както лапароскопски, така и чрез класическа отворена операция, в зависимост от това колко увреден е жлъчния мехур.

Много пациенти мислят, че не могат да живеят без жлъчен мехур, но това не е така.След неговото премахване жлъчката от черния дроб се излива направо в червата без да се складира в жлъчния мехур, както преди.

Прочетете за:
Остър холецистит
Хроничен холецистит
Усложнения при холецистит