Начало / Актуални теми / Как да поддържаме краката си здрави?

Как да поддържаме краката си здрави?

апр. 8, 2014

Повечето хора забравят, че както всички останали части от тяхното тяло и краката се нуждаят от грижи. Краката носят тежестта на цялото тяло и те имат основна роля за поддържането на баланса и равновесието.

Има различни начини, по които може да се грижите за здравето на вашите крака:

Поддържайте краката си чисти и сухи

Най-важното, за да са здрави краката е да поддържате добра хигиена. Когато се къпете обръщайте достатъчно внимание и на краката. След като се изкъпете ги подсушете добре. Гъбичките обичат влажните места, затова като подсушавате добре краката си ще ги предпазите от гъбични инфекции.

Изследвайте краката си редовно

Веднъж седмично преглеждайте краката си за наличие на някакви наранявания. Оглеждайте и ноктите за промяна в цвета, което може да бъде индикатор за гъбична инфекция. Тази редовна проверка е особено важна за диабетиците, при които има по-голям риск от развитие на язви и наранявания по краката.

Носете удобни обувки

Носенето на неудобни обувки може сериозно да увреди вашите крака. Прекалено стегнатите обувки могат да доведат до развитието на враснали нокти и до поява на болка. Когато пазарувате за обувки, помнете, че краката ви се подуват леко в края на работния ден и именно тогава е най-подходящото време. Носенето на обувки на висок ток прекалено често може да увреди костите на краката. Препоръчително е всекидневните ви обувки да бъдат на ток не по-висок от 5 сантиметра.

Режете ноктите на краката си редовно

Ако ноктите на краката ви са прекалено дълги при ходене върху тях ще се оказва напрежение, което може да доведе до болка и врастване на нокътя. Режете ноктите си редовно, като те не трябва да са прекалено къси и да не са заоблени в краищата. След изрязването на ноктите използвайте пила, за да премахнете неравномерностите.

Разхождайте се

Това може да звучи противоречиво, но мускулите на краката се нуждаят от редовни натоварвания, за да бъдат във форма. Най-подходящата форма на упражнение е именно ходенето. Ако по-продължителното ходене ви причинява болка, може да си купите специални ортопедични стелки, които да поддържат свода на крака в правилна позиция.

Подхранвайте кожата на краката

При всекидневното ходене кожата на краката може да се напука и да се изсуши и затова е нужно редовно да я подхранвате с овлажняващи кремове. Избягвайте да поставяте крем в областта между пръстите където влагата може да се задържи по-дълго и да стане причина за появата на гъбички.

Носете чорапи

Както удобните обувки и подходящите чорапи са също много важни. Те не само предпазват краката от нараняване, но и поемат влагата. С напредването на възрастта мастните възглавнички на краката изтъняват и тогава меките и удобни чорапи стават още по-важни за предпазването на краката. Избирайте чорапи от естествени материи като вълна и памук, които освен, че не запарват и абсорбират най-добре влагата.