Начало / Актуални теми / LDL холестерол – високи стойности

LDL холестерол – високи стойности

апр. 3, 2024

LDL холестерол

LDL холестерол означава липопротеини с ниска плътност (low-density lipoprotein). Представлява една от петте основни групи липопротеини, които пренасят холестерол и други липиди в кръвния ток. Често се нарича „лош“ холестерол, тъй като високите нива на LDL холестерол могат да доведат до натрупване на плаки в артериите, увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания, като атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Какво представлява LDL холестерол?

Холестеролът е необходим на тялото, тъй като е жизненоважен компонент на мембраните на клетките на всички тъкани и участва в производството на стероидни хормони, витамин Д и жлъчни киселини.

80 % от холестерола в организма на човека се синтезира в черния дроб, тънките черва, надбъбречните жлези и други органи. Само 20 % от холестерола постъпва чрез приема на храни от животински произход.

Пренасянето на холестерола в кръвния ток до всички тъкани става чрез комплекси, наречени липопротеини – хиломикрони, VLDL, IDL, LDL, HDL.

LDL се състои основно от холестерол, фосфолипиди, триглицериди и аполипопротеин B-100, протеин, който помага за транспортирането на липидите през кръвния поток.

LDL холестеролът съставлява по-голямата част от холестерола в тялото на човека.

Референтни стойности

Нивата на LDL холестерола обикновено се измерват чрез кръвен тест, наречен липиден профил. Тестът предоставя информация за нивата на общия холестерол, HDL- холестерола, LDL-холестерола и триглицеридите. Стойностите се изразяват в милиграми на децилитър (mg/dL) или милимоли на литър (mmol/L) кръв.

Оптималните нива на LDL холестерол са под 100 mg/dL или под 2.6 mmol/l. Стойности над 160 mg/dL или над 4.1 mmol/l се считат за високи.

Защо LDL холестеролът е лош?

Когато в кръвта има твърде много LDL холестерол, той може да се отложи в стените на артериите и да образува плаки. С течение на времето тези плаки нарастват и могат да стеснят артериите и да ограничат притока на кръв, което води до различни сърдечно-съдови проблеми, като:

 • атеросклероза

Натрупването на LDL холестерол в артериалните стени може да предизвика развитие на атеросклероза, стесняване на артериите и възпрепятстване на кръвния поток.

 • коронарна артериална болест

Атеросклерозата в коронарните артерии, които доставят кръв на сърдечния мускул, може да доведе до коронарна артериална болест. Повишава се риска от стенокардия, инфаркт и други сериозни усложнения, свързани със сърцето.

 • болест на периферните артерии

Атеросклерозата може също да засегне артериите извън сърцето, което води до състояния като заболяване на периферните артерии. Проявява се с болка в краката при ходене и увеличава риска от усложнения като инфекции и увреждане на тъканите.

 • инсулт

Ако натрупаната плака се разкъса и образува кръвен съсирек, това може да блокира притока на кръв към мозъка, което води до инсулт.

Симптоми на висок LDL холестерол

Високият LDL холестерол няма предупредителни признаци или симптоми. Първият признак може да бъде кръвен съсирек, инфаркт или инсулт. Ето защо е важно редовно да изследвате нивата на холестерола.

Какви са причините за висок LDL холестерол?

Фактори, коитомогат да допринесат за високи нива на LDL са например:

Нездравословна диета

Това, което консумирате, може да има голямо влияние върху нивата на LDL холестерола. По-специално, два вида мазнини – наситени мазнини и трансмазнини могат да причинят висок LDL.

Ето защо храните, богати на наситени мазнини и трансмазнини трябва да се консумират умерено. Такива са например: червени меса (свинско, телешко, агнешко месо), пълномаслени млечни продукти (масло, сирене), преработени меса (шунка, колбаси), пържени храни, бисквити, торти и др.

Затлъстяване

Затлъстяването обикновено се свързва с инсулинова резистентност и метаболитен синдром. Тези състояния включват аномалии във функцията на инсулина и метаболизма на глюкозата, което може да доведе до дислипидемия и до по-високи нива на LDL холестерол.

Освен това мастната тъкан при затлъстели индивиди претърпява промени, които могат да насърчат възпалението и да променят липидния метаболизъм, допринасяйки за по-високи нива на LDL холестерол.

Изследванията показват, че дори умерено намаляване на теглото (напр. с 5% до 10%) понижава LDL и намалява други сърдечно-съдови рискови фактори.

Липса на физически упражнения

Ниската физическа активност може да доведе до наддаване на тегло и по-високи нива на LDL. Дори скромното увеличаване на упражненията може да помогне много.

Генетични фактори

Фамилната хиперхолестеролемия е генетично заболяване, което може да причини много високи нива на LDL холестерол от раждането. Това състояние е особено тревожно, защото често не се открива и е свързано с ранни сърдечни пристъпи, инсулти и смъртни случаи.

Тютюнопушене и алкохол

Сред многото отрицателни последици за здравето от тютюнопушенето са: атеросклероза, повишен LDL и понижен HDL холестерол.

Прекомерната консумация на алкохол и алкохолизмът имат много негативни ефекти върху здравето на човека, включително води и до по-високи нива на холестерол.

Възраст и пол

Нивата на холестерола са склонни да се повишават с възрастта и мъжете обикновено имат по-високи нива на LDL холестерол от жените в пременопауза. След 60-годишна възраст обаче жените имат по-високи нива на LDL.

Медикаменти

Някои лекарства също могат да причинят повишено ниво на LDL. Такива са например: кортикостероиди, някои диуретици, бета блокери, орални контрацептиви, противовирусни лекарства, имуносупресори и др.

Кои заболявания са причина за висок LDL холестерол?

Високият LDL холестерол може да бъде причинен и от редица други здравословни състояния, като:

 • хипотиреоидизъм
 • диабет
 • синдром на Кушинг
 • хронично бъбречно заболяване – нефротичен (нефрозен) синдром
 • чернодробно заболяване – първична билиарна цироза
 • болести на натрупването – цереброзидоза, сфингомиелоза
 • анорексия невроза
 • синдром на поликистозните яйчници.

Управлението на високия LDL холестерол обикновено включва комбинация от промени в начина на живот (като приемане на здравословна диета, редовни упражнения, отказване от тютюнопушене и поддържане на здравословно тегло) и в някои случаи лекарства, предписани от медицински специалист.

Прочетете за:
Диета при висок лош холестерол
Липиден профил
Холестерол