Начало / Актуални теми / Как да засилите метаболизма си

Как да засилите метаболизма си

ян. 31, 2013

Без значение дали се опитвате да намалите драстично теглото си или просто да останете във форма добрият метаболизъм има основно място в този процес. Някои лесни трикове и полезни съвети могат да ви помогнат за тази цел.

1. Редовни упражнения
Упражненията са един от най-естествените начини да забързате метаболизма си. Нашето тяло постоянно гори калории дори и когато лежим в леглото. Но тялото гори калории още по-ефективно когато има добре развита мускулатура. Вашият организъм изгаря по 12 калории за всеки килограм мускул само за неговата поддръжка, докато за поддръжката на един килограм мазнини тялото изразходва едва 4 калории дневно. За засилването на метаболизма са подходящи по-интензивните упражнения.

2. Яжте редовно
Редовното похапване невинаги е нещо лошо. Недостатъчното снабдяване на организма с хранителни вещества може да доведе до забавяне на метаболизма. Опитайте се да ядете 6 пъти дневно малки порции храна. Този начин на хранене също ще ви предпази от преяждане и увеличаване на килограмите. Това е един от лесните и ефективни начини за засилване на метаболизма.

3. Пийте вода
Тялото се нуждае от вода, за да гори калории. Дори при лека дехидратация метаболизма може да се забави. В едно проучване направено наскоро е установено, че хората които пият по 8 чаши вода на ден, горят повече калории от хора, които пият само по 4 чаши дневно. Добре е да пиете вода преди хранене, защото така не само, че ще хидратирате организма си, но и ще намалите усещането за глад и няма да преяждате. Друг полезен начин за набавяне на храна е приемът на свежи плодове, богати на вода.

4. Разхождайте се редовно
Учените са доказали, че при хора, които прекарват дълго време в тъмни и недобре осветени места има вероятност за забавяне на метаболизма. Затова е нужно да прекарвате достатъчно време на слънце най-добре между 11 и 3 часа следобед, дори и да е за малко. Освен благотворното влияние на слънцето ще подишате чист въздух.

5. Използвайте подправки
По-лютивите храни съдържат вещества, които могат да засилят метаболизма ви. Приемът на една лъжица лютив червен пипер или чили са полезни във вашия слу чай.

6. Избягвайте драстичните диети
Диетите, в които са включени по-малко от 1100 калории на ден са противопоказани при хора, които искат да засилят метаболизма си. Въпреки, че тези диети ви спомагат да свалите килограми те са за сметка на мускулната маса. По такъв начин се стига до намаляване на калориите, които тялото гори.

7. Спете достатъчно
Средно на ден човек трябва да спи около 8 часа. Най-добре е да си лягате всяка вечер по едно и също време. Нощният сън е много по-полезен от този през деня. Редовният сън в точно определени часове е полезен както за метаболизма ви, така и за цялото ви тяло. Ще се чувствате много по-енергични през целия ден. Също така е добре да вечеряте рано и вечер по-добре избягвайте тежките храни, защото тези храни изискват повече време за смилане от стомаха и по-трудно ще заспите. Храните, които засилват метаболизма са: мляко, пълнозърнести храни, грейпфрут, боровинки, кафе, броколи, лютиви чушки, сьомга.