Начало / Актуални теми / Какви могат да бъдат причините за запушване на артериите?

Какви могат да бъдат причините за запушване на артериите?

апр. 9, 2015

Артериите са кръвоносни съдове, които пренасят кръв, богата на кислород по цялото тяло. Артериите стигат както до мозъка, така и до пръстите на краката. Здравите артерии имат гладки вътрешни стени, което позволява на кръвта да преминава безпрепятствено. При някои хора обаче с времето някои от артериите се запушват. Запушването се дължи на натрупването на субстанции, наречени плаки по вътрешните стени. Артериалните плаки могат да затруднят кръвотока към някои области, а в други случаи дори напълно да се наруши кръвоснабдяването към дадена част от тялото.

Запушването на артериите увеличава риска от инфаркт, инсулт и внезапна сърдечна смърт. Затова е и толкова важно без значение на каква възраст сте да знаете рисковите фактори и причините за натрупването на артериални плаки и какво е тяхното лечение.

Какви са причините за образуване на артериални плаки?

Плаките, които се натрупват по вътрешните стени на артериите са изградени от различни субстанции, които циркулират в тялото. Към тях спадат калций, мазнини, холестерол и фибрин – субстанция, която има участие в кръвосъсирването. Освен това след стартиране на натрупването на плаки самите клетки на артериите отговарят с отделянето на допълнителни субстанции, които могат да влошат запушването. С нарастването на плаките се развива състояние известно като атеросклероза – една от водещите причини за смърт по света.

Въпреки, че специалистите не знаят точната причина за развитието на атеросклероза се смята, че процеса стартира от увреждането на артериалните стени. Този процес може да се способства от някои фактори:

Високи нива на „лош“ холестерол и ниски нива на „добър“ холестерол

„Лошият“ холестерол или известен още като LDL холестерол е един от основните виновници за образуването на плаки по артериите. Всеки от нас обаче има в организма си и „добър“ холестерол – HDL холестерол. Смята, се че този „добър“ холестерол премахва част от LDL холестерола от артериалните плаки и го транспортира до черния дроб, където той се разрушава.

Високо кръвно налягане

Повишените стойности на кръвното налягане за по-продължителен период от време ускоряват процеса на запушване на артериите.

Тютюнопушене

Учените са установили, че при пушачите атеросклерозата се развива по-бързо и се запушват най-често артериите на сърцето и крайниците.

Диабет или повишени стойности на кръвната захар

Не е задължително да имате диабет, за да сте по-рискови за развитие на атеросклероза. Дори и пациентите, при които има повишени нива на кръвна захар без да страдат от диабет имат повишен риск от запушване на артериите, в резултат на натрупване на плаки.

Много други фактори могат да допринесат за развитието на атеросклероза. Специалистите препоръчват да се храните, колкото се може по-здравословно, да бъдете физически активни и да не злоупотребява с алкохол и цигари.