Начало / Актуални теми / Какво представлява уртикарията?

Какво представлява уртикарията?

юни 24, 2014

Уртикарията представлява внезапна поява на зачервяване и обриви по кожата, което най-често се дължи на алергична реакция. Обикновено обривът се съпровожда от сърбеж или парене. Промените по кожата могат да се появят навсякъде по тялото, включително лицето, устните, езика и гърлото.

Уртикарията е често срещано състояние. Един на всеки шест човека страда от уртикария през някакъв период от живота си. По-често се засягат децата, жените на възраст между 30 и 60 години и хората, които страдат от някаква алергия.

Уртикарията може да бъде остра и хронична. За остра се смята уртикария с продължителност до 6 седмици. За хронична се счита уртикария, която продължава повече от 6 седмици.

Какви са причините за уртикария?

Обривът и промените по кожата, които настъпват при уртикарията се дължат на освобождаването на хистамин и други химикали в кръвообращението. В много от случаите лекарите не успяват да открият точната причина за уртикарията и защо в някои случаи състоянието хронифицира. Кожните реакции в голяма част от случаите могат да бъдат предизвикани от следните фактори:

  • прием на болкоуспокояващи
  • инфекция
  • ухапване от паразити
  • прекалена експозиция на слънце
  • стрес
  • злоупотреба с алкохол.

Какви са симптомите при уртикария?

Кожните промени по-често се локализират по туловището и горните крайници. Кожните лезии са добре ограничени с розов до червеникав цвят и са надигнати над околната кожа. Размерът им варира и може да бъде между 2 мм до 30 см. Обикновено лезиите изчезват след около 24 часа, но могат да персистират и по-дълго време.

Промените по кожата могат да бъдат съпроводени от сърбеж и подуване на кожата в засегнатите области. Има тенденция за повторна поява на оплакванията след въздействието на определени фактори от околната среда.

Как се поставя диагнозата?

Вашият лекар ще ви разпита подробно за оплакванията ви и дали сте разбрали какво ги е предизвикало, за да може да постави правилната диагноза. Няма точно определени тестове, с които да се постави диагнозата уртикария, затова е нужно да бъде извършен обстоен преглед. Може да бъдат осъществени кожни тестове, с цел да се открие дали има субстанция, към която да сте алергични.

Какво е лечението при уртикария?

Най-доброто лечение е да се открие източникът, който предизвиква обривът, но в много случаи това не е лесна задача. За облекчаване на симптомите най-често се предписват антихистамини. Те освен за облекчаване могат да бъдат приемани и за предпазване на пациентите от повторна поява на обриви.

При по-тежки епизоди на уртикария може да бъде приложена еднократно инжекция с епинефрин. Ако уртикарията от остра премине в хронична може да бъде предписана терапия с антихистамини, а ако те не дадат очаквания резултат могат да бъдат изпробвани орални кортикостероиди.

Прочетете за:
Уртикария 
Уртикария – причини, видове копривна треска

Последни публикации