Начало / Актуални теми / Какво представлява коронарографията?

Какво представлява коронарографията?

окт. 11, 2013

коронарография

Преди години за докторите беше много трудно да преценят какво е състоянието на сърцето и да предвидят усложненията при някои от сърдечните заболявания. Именно коронарографията е изследването, което даде тласък в тази посока и много подпомага диагностицирането на различни животозастрашаващи сърдечни заболявания.

Чрез коронарографията лекарите могат лесно да преценят какво е състоянието на сърцето. Тя е златен стандарт за определяне на степента на натрупване на атеросклеротични плаки по стените на съдовете.

Коронарографията е инвазивно изследване, при което първо през артерия на врата или крака се вкарва малък катетър, който достига до коронарните артерии, които опасват сърцето. През този катетър се вкарва малко количество контрастна материя, която навлиза в кръвообращението. Контрастът лесно се визуализира с помощта на рентгенови лъчи. Чрез серия рентгенови снимки лекарите получават информация за състоянието на коронарните артерии.

Чрез коронарографията лекарите успяват да преценят каква е степента на натрупване на мастни плаки по стените на артериите. Прекаленото натрупване на плаки може да наруши кръвоснабдяването и да се влоши притока на кръв, наситена с кислород до останалите части на тялото, което в краен случай може да доведе и до инфаркт на миокарда.

Кои пациенти се нуждаят от коронарография?

Лекарите препоръчват коронарографията да се извършва само тогава когато неинвазивните тестове не могат да помогнат за поставянето на диагноза. Пациентите, които се нуждаят от това изследване трябва да отговарят на някои от следните критерии:

  • да имат сърдечно заболяване, като исхемична болест на сърцето например
  • извършените преди това неинвазивни процедури да насочват към някакво сърдечно заболяване,  което трябва да бъде доуточнено
  • пациенти, които са преживели инфаркт
  • пациенти, които наскоро са преживели инфаркт и продължават да имат симптоми.

Ползи и рискове при коронарографията

Най-голямата полза при това изследване е, че с него могат рано да се открият натрупванията на мастни плаки по стените на артериите. Освен това чрез коронарографията могат да бъдат открити и някои сърдечни и белодробни заболявания. Положителното при коронарографията е, че процедурата отнема около 2-3 часа и пациентите не изпитват почти никаква болка. Освен това при спешни състояния коронарографията може да се използва и за отпушване на артерии, в които се е натрупало прекалено голямо количество мастни плаки.

Рисковете при извършване на коронарография са минимални. Някои от тях са:

  • развитие на инфекция
  • увреждане на стените на кръвоносен съд
  • в изключително редки случаи може да бъде увредена функцията на бъбреците или да се образуват кръвни съсиреци
  • при по-възрастните пациенти и бременните жени по-често се наблюдават усложнения в резултат на процедурата.

Прочетете за:
Коронарна ангиография