Начало / Актуални теми / Какво представлява гастритът?

Какво представлява гастритът?

юли 11, 2013

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Може да бъде остро и хронично заболяване. При острия гастрит симптомите се появяват внезапно и по-бурно, докато при хроничния гастрит развитието на заболяването е постепенно и в много случаи незабелязано.

Причинителите на гастрит могат да бъдат най-различни. Той може да се дължи на алкохолна злоупотреба, хронично повръщане, стрес или употребата на някои медикаменти, като аспирин и други противовъзпалителни лекарства. В чести случаи гастритът може да се дължи на наличието на бактерии. Най-честият бактериален причинител на гастрит е Хеликобактер пилори. Ако гастритът не се лекува навреме той може да доведе до много сериозни усложнения и в някои случаи да стане причина за развитие на рак на стомаха.

Кои са по-честите симптоми на гастрит?
– гадене и повръщане

– подуване в областта на стомаха

– проблеми с храносмилането

– чувство на парене след нахранване

– загуба на апетит

– повръщане на тъмни кръвенисти материи

– намаляване на телесната маса

– промяна във вкусовите усещания

– повишено отделяне на газове

Как се диагностицира гастритът?

За да оцени вашето състояние първо вашият лекар ще ви разпита за вашите настоящи оплаквания, дали във вашето семейство има хора, които страдат от стомашни заболявания. След това той ще ви прегледа обстойно и може да препоръча някои допълнителни изследвания, които да доизяснят вашето състояние.

Горна ендоскопия. Ендоскопът представлява тънка тръба с камера в единия край, който се вкарва през устата и се прокарва до стомаха, за да може да се огледа обстойно състоянието на стомашната лигавица. Докторът ще търси симптоми на възпаление и може да вземе материал за биопсия за допълнителен анализ.

Кръвни тестове. Може да бъдат назначени пълни кръвни изследвания, за да се установи дали при вас не се е развила анемия.

Какво е лечението на гастрита?

Лечението на гастрита обикновено включва комбинация от няколко лекарствени средства. Най-често това са:

1. Антиацидни лекарства, които да намалят секрецията на стомашна киселина, която допълнително дразни стомашната лигавица и влошава оплакванията.

2. При пациенти, при които се открива, че причината за гастрита е инфекция с Хеликобактер пилори се предписва комбинация от антибиотици, които целят отстраняване на причинителя.

Какви промени в начина на живот е препоръчително да направите?

Лекарите съветват пациентите, които страдат от гастрит да направят някои промени в начина на живот, които могат да облекчат техните симптоми и да помогнат за справянето с гастрита:

– яжте по-малки порции и по-често. Ако страдате от проблеми с храносмилането яжте по-малко и по-често, за да подпомогнете дейността на стомаха.

– избягвайте дразнещите храни. Това важи с особена сила за лютивите и пикантни храни с много подправки.

– Контролирайте нивата на стрес. Стресът може да влоши вашия гастрит. Опитайте се да прилагате техники за редуциране на стреса.