Начало / Актуални теми / Какви видове хранителни разстройства има?

Какви видове хранителни разстройства има?

май 2, 2014

Хранителните разстройства са група сериозни състояния, при които хората са прекалено фокусирани върху начина си на хранене и теглото си. Хранителните разстройства могат да доведат до сериозни физически и здравословни проблеми и в някои случаи дори могат да бъдат животозастрашаващи. По-засегнати като цяло са жените.
Лечението обикновено включва психотерапия, обучение относно правилното хранене, семейни консултации, медикаментозна терапия и болнично лечение. Най-разпространените видове хранителни разстройства са:

Анорексия невроза

Анорексията се характеризира с нежелание на пациентите да се хранят. Най-засегнати са младите жени в тинейджърските им години. Пациентите губят над 15% от телесното си тегло. Те изпитват сериозен страх от надебеляване и губят реална представа за това как точно изглеждат. Освен нежелание за хранене обикновено пациентите с анорексия прекаляват и с физическите тренировки. При жените в резултат на сериозната загуба на тегло се наблюдава липса на менструален цикъл.

Обикновено анорексията започва след спазване на диета или физическо заболяване. Позитивните коментари на хората, относно загубата на тегло стимулират пациентите да желаят да продължат свалянето на килограми и, че е по-добре да бъдат още по-слаби.

Булимия невроза

Булимията се характеризира с преяждане и повръщане след това. Нейните по-характерни симптоми са преяждане с висококалорични храни по време на което пациентът губи самоконтрол и се чувства засрамен от това, което е направил. След преяждането, пациентите се опитват да компенсират преяждането с предизвикването на повръщане. В други случаи могат да бъдат използвани и лаксативи. Обикновено пациентите с булимия имат тегло, близко до нормалното, което прави разпознаването на заболяването още по-трудно.

Склонност към преяждане

Това е едно от по-новооткритите хранителни разстройства, което се характеризира с повтарящи се епизоди на преяждане, които се повтарят два пъти седмично или повече за период от поне шест месеца. По време на епизодите с преяждане пациентът изяжда голямо количество храна и загубва контрол над ситуацията.

Обикновено пациентите с това разстройство се хранят сами, тъй като се срамуват, че ще им се подиграват за количеството храна, която са изконсумирали. Голяма част от тях се чувстват засрамени и чувстват вина след преяждането. Пациентите са с наднормено тегло.

Синдром на нощното хранене

Това разстройство става все по-често срещано и се признава от специалистите като отделен вид. Повечето пациенти с този синдром обикновено са с наднормено тегло и това носи сериозни рискове за тяхното здраве. Учените смятат, че при този вид хранително разстройство циркадните ритми на хранене на пациентите са разстроени. Те обикновено се хранят обилно сутрин, а през останалата половина от деня почти не се хранят. Основният процент калории те приемат през вечерта, което нарушава качеството на съня им и води до хранене и през нощта.

Пациентите с този синдром обикновено трудно заспиват след хранене или могат да се оплакват от чести събуждания през нощта с желание за прием на храна. Характерно за това разстройство е, че пациентите не прекаляват с количеството на приеманата през нощта храна. За разлика от булимията, тук пациентите не изпитват нужда да очистят организма си от допълнително приетата храна и затова често са с наднормено тегло.