Начало / Актуални теми / Какво представлява парализата?

Какво представлява парализата?

фев. 10, 2015

Парализата е състояние, при което има пълна неспособност за извършване на активни движения. Тя може да се съпровожда и от загубата на сетивност и други функции на тялото. Най-често парализата се дължи на увреждането на част от нервите в областта на гръбначния стълб, които имат отговорността да регулират дейността на мускулите.

Човешкият гръбначен стълб се състои от 24 подвижни прешлена. Тежестта на парализата зависи от това в коя част е и колко високо е увредата на гръбнака. Така например травмите в областта на шийните прешлени водятдо парализа от шията надолу и пациентите могат да движат само главата си. Ако увредата е в средната част на гръбнака пациентите могат да движат тялото си от в горната половината, но долните крайници са парализирани.

Какви видове парализа има?

Парализата може да бъде:

Локализирана – специфична област от тялото е парализирана, като например лицето или ръцете.
Генерализирана – по-голяма част от тялото е засегната.

С няколко медицински термина се обозначават различните видове парализа:
Моноплегия – само един крайник е парализиран
Хемиплегия – ръката и кракът от едната страна на тялото са парализирани
Параплегия – двата долни крайника и в някои случаи тазовите органи са засегнати
Тетраплегия – двата горни и долни крайника са парализирани.

Какви са по-честите причини за парализа?

Инсулт – при инсултът има спиране на притока на кръв и кислород до част от мозъка или се наблюдава кръвоизлив в един от мозъчните отдели. Мозъкът има нужда от постоянна доставка на кислород и хранителни вещества и при спиране на този приток дори за няколко секунди могат да настъпят необратими последици.

Травма на главата – при нараняванията на главата може да се увреди важна част от мозъка, която е отговорна за контрола на специфични мускули и като резултат да настъпи парализа.

Увреждане на гръбначния мозък – гръбначният мозък е част от централната нервна система и неговата функция е да пренася сигнали от мозъка към останалите части на тялото. Когато гръбначният мозък бъде увреден той не може да изпраща сигнали до мускулите и това води до парализа.

Мултиплена склероза – това е заболяване, при което има нарушаване на връзката между мозъка и мускулите, поради възпаление на обвивката на нервите.

Да живеем с парализа

Видът и тежестта на парализата определят нейното влияние върху живота на засегнатите пациенти. Така например хората, които са с параплегия могат да водят сравнително самостоятелен живот с помощта на инвалиден стол и да изпълняват повечето от ежедневните си дейности. Но при пациентите, при които има засягане на всички крайници се налага оказването на специални всекидневни грижи.

Парализата може да доведе до развитието на някои вторични състояния, които допълнително да усложнят живота на пациентите, като например уринарна инконтиненция – невъзможност за контрол върху пикочния мехур и чревна инконтиненция – невъзможност за контрол върху дефекацията. Освен това сексуалната функция на жените и мъжете може да бъде засегната.