Начало / Актуални теми / Диагноза и лечение на колит

Диагноза и лечение на колит

сеп. 10, 2014

Диагностицирането на колита и неговият вид започва със снемането на подробна анамнеза от лекуващия лекар. Тъй като основните симптоми при различните видове колит са коремна болка и диария е важно да се разбере кога точно са започнали оплакванията на пациента и с каква продължителност са.

Друг важен за уточняване момент е дали в изпражненията на пациентите има кръв. Наличието на кръв може да е симптом на колит, но и на по-сериозното и тежко протичащо заболяване – рак на дебелото черво.

Важно е пациентите да бъдат разпитани за начина си на живот, за да бъде преценено дали не се касае за инфекциозен колит. Скорошно пътуване, пиене на вода от съмнителни водоизточници или опитването на по-екзотични храни могат да наведат лекарите към диагнозата инфекциозен колит.

Някои от тестовете, с които може да се диагностицира колитът и кой точно тип е са:

  • Лабораторни изследвания

С кръвните изследвания ще се добие представа за общото здравословно състояние на пациента. Ако има понижаване на стойностите на хемоглобина това може да бъде индикация за наличие на кървене. Повишаването на леквоцитите пък сочи наличието на инфекциозно огнище. Могат да се вземат и фекални проби за търсене на бактериален причинител.

  • Колоноскопия

Ако след разпита и прегледа на пациента все още не е ясна причината за неговите оплаквания може да бъде извършена колоноскопия. При това изследване през ануса на пациента се вкарва подвижна тръба с камера на върха, чрез която се оглеждат частите на дебелото черво. По време на изследването могат да бъдат взети и проби от тъкани от различни участъци, които да бъдат допълнително изследвани.

  • Образни изследвания

Чрез скенер могат да бъдат изобразени дебелото черво и останалите части от храносмилателния тракт. При някои колити има специфични изменения в дебелото черво, които могат да бъдат разпознати от рентгенолог и да се постави диагноза.

Лечението на колита зависи от това каква е причината за неговата поява. Така например ако възпалението на дебелото черво се дължи на бактериален причинител може да бъде нужен приемът на антибиотици, които да са насочени към съответния причинител.

При болестта на Крон и улцерозния колит се налага стъпаловидно лечение с противовъзпалителни средства, а впоследствие могат да бъдат включени и имуносупресори.

При исхемичния колит обикновено лечението е симптоматично с вливането на течности, за да се осигури почивка на дебелото черво и да се предпази пациента от дехидратация. Ако за кратък период от време не се възстанови нормалното кръвоснабдяване на дебелото черво може да бъде необходимо извършването на хирургична интервенция за отстраняване на проблема.

Прочетете за:
Как се диагностицира болест на Крон?