Начало / Актуални теми / Какво представлява синдромът на хронична умора

Какво представлява синдромът на хронична умора

мар. 22, 2013

Синдромът на хронична умора е състояние, което се характеризира с чувство на силна умора, повече от 6 месеца, която не се повлиява от почивка. Умората се съпътства и от други симптоми, които също продължават да персистират повече от 6 месеца.

При повечето хора заболяването започва внезапно, след грипоподобно състояние или някаква психологическа и физическа травма, като например операция, смърт на близък или катастрофа. При други синдромът на хронична умора се развива постепенно. В повечето случаи той продължава с месеци и години и често хората не се възстановяват напълно.

Най-често синдромът на хронична умора засяга хора на възраст между 40 и 50 години. Жените се диагностицират с това нарушение много по-често от мъжете. Това обаче може да се дължи на факта, че жените по-лесно споделят своите оплаквания с техния лекуващ лекар, в сравнение с мъжете. Рискови фактори за развитието на това състояние са наднорменото тегло, заседналия начин на живот и стресовите ситуации.

Какви са симтпомите на синдрома на хронична умора?
Синдромът на хронична умора се характеризира със следните симптоми:
– умора;
– нарушена памет и концентрация;
– болки в гърлото, като могат да се намерят белези на възпаление;
увеличени лимфни възли;
– необяснима болка в мускулите;
– мигрираща болка в ставите;
– главоболие;
– сън, след който пациентът не се чувства отпочинал;
– изключително силна умора, която продължава повече от 24 часа след някакво умствено или физическо напрежение.

Много хора често се чувстват изморени и недоспали и търсят медицинска помощ. В голяма част от случаите се касае за депресия или преумора от работа, но за да се изясни какво е състоянието на пациента е нужна медицинска консултация.

Пациентите могат да се опитат и сами да подобрят своето състояние с някои лесни за изпълнение стъпки. Те трябва да се опитат да намалят нивото на стреса, да не се пренапрягат. Важно е да намирате време за почивка и отмора след дългия работен ден. Опитайте се да си лягате и да ставате всеки ден по едно и също време. Ограничете времето за дрямка през деня, избягвайте кофеина и алкохола.

Опитайте се да споделяте своите оплаквания и своите мисли с близките ви хора. Това може да ви помогне по-лесно да се справите със синдрома на хронична умора. Емоционалната подкрепа, която могат да ви окажат вашите близки може да ускори процеса на възстановяване. Освен това може да се присъедините към терапевтична група, в която членуват и други хора със същия синдром.