Начало / Актуални теми / Какво представляват кръвните групи?

Какво представляват кръвните групи?

апр. 1, 2014

Каква кръвна група ще сте зависи от гените, които ще унаследите от родителите си. Четирите основни кръвни групи са А, Б, АБ и О. Всяка една група може да бъде съответно Резус фактор отрицателна или положителна.

Какво представлява кръвта?

Във вашето тяло се съдържат приблизително 4-6 литра кръв. Тя се състои от червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (левкоцити) и тромбоцити, които са разпределени в течност, наречена плазма. Плазмата е 90% вода, а останалите 10% се падат на белтъци, хормони, хранителни вещества и отпадни продукти. Кръвта се състои от 60% плазма и 40% кръвни клетки.

Кръвни групи

Кръвните групи се определят по наличието или отсъствието на специфични антитела и антигени в кръвта. Антигените и антителата са естествените защитници на нашето тяло спрямо чужди субстанции.

Антигените са белтъчни субстанции, които се намират на повърхността на червените кръвни клетки. Антителата се намират в плазмата. Тяхната функция е да разпознаят всеки чужд агент, който постъпва в тялото и да предупредят имунната система, която да реагира.

Кръвните групи се определят по АБО системата

Кръвна група А има А антиген на повърхността на еритроцитите и Б антитела в плазмата.

Кръвна група Б има Б антиген, с А антитела в плазмата.

Кръвна група О няма налични антигени по повърхността на еритроцитите, а в плазмата се откриват А и Б антитела.

Кръвна група АБ има и двата вида А и Б антигени, но не съдържа антитела в плазмата.

Червените кръвни клетки понякога съдържат и допълнителен антиген, белтък известен като RhD антиген. Ако при вас този антиген е наличен, значи вашата кръвна група е резус положителна и обратно ако липсва, значи сте резус отрицателна кръвна група. Основният процент от хората са резус положителни.

Как се определят кръвните групи?

Най-просто обяснено проба от вашата кръв се смесва с различни разтвори, които съдържат антитела. Така например ако разтворът съдържа Б антитяло, а във вашата кръв се съдържа Б антиген, те ще реагират помежду си и ще се появят малки съсиречета. Ако кръвта не реагира с нито един от разтворите с антитела, тогава значи вашата кръв е нулева.

Ако ви предстои кръвопреливане преди нужната кръв да ви бъде прелята, тя ще бъде тествана отново дали е подходящата. За целта се взима малко количество от предвидената за кръвопреливане кръв и се смесва с проба кръв от пациента. Ако не се появи съсирване значи кръвопреливането може да бъде осъществено.