Каква кръвна група ще сте зависи от гените, които ще унаследите от родителите си. Четирите основни кръвни групи са А, Б, АБ и О. Всяка една група може да бъде съответно Резус фактор отрицателна или положителна.

Какво представлява кръвта?

Във вашето тяло се съдържат приблизително 4-6 литра кръв. Тя се състои от червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (левкоцити) и тромбоцити, които са разпределени в течност, наречена плазма. Плазмата е 90% вода, а останалите 10% се падат на белтъци, хормони, хранителни вещества и отпадни продукти. Кръвта се състои от 60% плазма и 40% кръвни клетки.

Кръвни групи

Кръвните групи се определят по наличието или отсъствието на специфични антитела и антигени в кръвта. Антигените и антителата са естествените защитници на нашето тяло спрямо чужди субстанции.

Антигените са белтъчни субстанции, които се намират на повърхността на червените кръвни клетки. Антителата се намират в плазмата. Тяхната функция е да разпознаят всеки чужд агент, който постъпва в тялото и да предупредят имунната система, която да реагира.

Кръвните групи се определят по АБО системата

Кръвна група А има А антиген на повърхността на еритроцитите и Б антитела в плазмата.

Кръвна група Б има Б антиген, с А антитела в плазмата.

Кръвна група О няма налични антигени по повърхността на еритроцитите, а в плазмата се откриват А и Б антитела.

Кръвна група АБ има и двата вида А и Б антигени, но не съдържа антитела в плазмата.

Червените кръвни клетки понякога съдържат и допълнителен антиген, белтък известен като RhD антиген. Ако при вас този антиген е наличен, значи вашата кръвна група е резус положителна и обратно ако липсва, значи сте резус отрицателна кръвна група. Основният процент от хората са резус положителни.

Как се определят кръвните групи?

Най-просто обяснено проба от вашата кръв се смесва с различни разтвори, които съдържат антитела. Така например ако разтворът съдържа Б антитяло, а във вашата кръв се съдържа Б антиген, те ще реагират помежду си и ще се появят малки съсиречета. Ако кръвта не реагира с нито един от разтворите с антитела, тогава значи вашата кръв е нулева.

Ако ви предстои кръвопреливане преди нужната кръв да ви бъде прелята, тя ще бъде тествана отново дали е подходящата. За целта се взима малко количество от предвидената за кръвопреливане кръв и се смесва с проба кръв от пациента. Ако не се появи съсирване значи кръвопреливането може да бъде осъществено.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!