Начало / Актуални теми / Какво трябва да знаем за туберкулозата

Какво трябва да знаем за туберкулозата

ное. 28, 2013

Туберкулозата е потенциално опасно инфекциозно заболяване, което засяга основно белите дробове. Бактерията, причинител на това заболяване се нарича Микобактериум туберкулозис. Този бактерий може да се предава от човек на човек чрез малки пръски във въздуха, които се отделят при кихане и кашляне.

Предаването на заболяването става от болни от туберкулоза хора, които отделят бактерия при кихане и кашляне. Хората, болни от туберкулоза, които получават ефективно лечение обикновено престават да бъдат заразни около две седмици след началото на лечението.

Кои са рисковите фактори за развитие на туберкулоза?

Всеки може да заболее от туберкулоза, но има някои фактори, които  могат да повишат значително този риск.

Отслабена имунна система – здравият организъм обикновено успява да се справи с туберкулозните бактерии и не се развива заболяване, но когато имунната система е компроментирана рискът от заболяване нараства. Намален имунитет има при:

 • ХИВ;
 • диабет;
 • лечение на раково заболяване, особено по време на химиотерапевтични курсове;
 • недохранване;
 • деца и възрастни хора.

Чести пътувания – рискът от туберкулоза е по-висок при хора, които пътуват често особено в страни, където заболяването е значително разпространено. Такива страни с висока честота на туберкулозно болни са: Индия, Китай, Мексико.

Злоупотреба със субстанциипродължителната употреба на алкохол или наркотици  снижава имунитета и прави хората по-податливи на инфекции, включително и туберкулоза.

Какви са симптомите при туберкулоза?

 • кашлица;
 • нежелана загуба на тегло;
 • умора;
 • температура;
 • нощни изпотявания;
 • липса на апетит.

Освен белите дробове туберкулозните бактерии могат да увредят и други органи в човешкото тяло. Най-често след белите дробове се засягат бъбреците, мозъка и гръбначния стълб. В зависимост от засегнатите органи и симптомите могат да варират, което прави диагностицирането на заболяването още по-трудно.

Как се диагностицира туберкулозата?

Най-често използваният тест за доказване на туберкулозата е кожният туберкулинов тест. При него в областта на предмишницата вътрекожно се инжектира съвсем малко количество пречистен протеинов дериват наречен туберкулин. След 48 до 72 часа се отчитат промените на мястото на инжектиране. Подуването и зачервяването на кожата над определени размери значи, че най-вероятно страдате от туберкулоза.

Кожният тест за доказване на туберкулоза не винаги е точен и често се налага провеждането на допълнителни тестове за уточняване на диагнозата. Могат да се извършат кръвни тестове за изследване на имунната реакция на организма към  туберкулозните бактерии.

Ако кожният тест при вас е бил положителен вашият лекуващ лекар може да назначи извършването на рентгеново изследване на бял дроб. При това се търсят промени в белите дробове, настъпили в резултат на наличието на туберкулозни бактерии. Ако резултатите от рентгеновото изследване потвърдят съмненията може да бъде извършено изследване на храчка за търсене на туберкулозни бактерии в нея.

Прочетете за:
Белодробна туберкулоза – клинични форми
Видове туберкулоза