Меню

Учени от Университета в Копенхаген откриха начин за превръщане на кръвна група А, В и АВ в кръвна група 0, която може да се прелива на всички пациенти.

Методът, който използва новооткрити ензими може да допренесе за намаляване на недостига от кръв за преливане.

Еритроцитите на хора с кръвна група А и В съдържат съответно антиген А и В. Хората с кръвна група АВ съдържат и двата антигена, докато тези с кръвна група 0 нямат такива антигени.

Антигените А и В могат да предизвикат имунна реакция.

Кръв от кръвна група А, В и АВ може да се прелива само на хора със същата кръвна група, докато кръв от кръвна група 0 може да се прелива на всички хора.

Същността на новата технология се състои в използването на бактериални ензими, които отстраняват антигените от повърхността на еритроцитите.

Учените са изследвали 2500 гъби и бактерии и са открили два вида бактерии (Elizabethkingia meningosepticum and Bacterioides fragilis), които съдържат ензими, способни да премахват антигените А и В от кръвните клетки.

Тези ензими обаче не са ефективни спрямо друг антиген, наречен Rh-фактор и методът може да се прилага само при Rh-отрицателна кръв.

Необходими са още изследвания преди новата технология да започне да се прилага.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!