Меню

Измерването на кръвното налягане и на двете ръце трябва да бъде рутинна практика, тъй като разликата между лявата и дясната ръка може да насочи към наличие на скрит здравословен проблем.

Д-р Кристофър Кларк и негови колеги от Университета в Екзитър са разгледали 28 предишни проучвания в тази област.

Две трети от участниците в проучването са имали риск от повишено кръвно налягане.

Заключението от проучването гласи, че разлика в систоличното кръвно налягане от 10 mm Hg между двете ръце може да показва наличието на висок риск от асимптоматично протичаща периферна съдова болест при пациента.

Разлика от 15 mm Hg може да означава повишен риск от мозъчно-съдова болест и 70 % повишен риск от смърт при сърдечно-съдово заболяване.

Коя ръка има по-високо кръвно налягане при различните индивиди варира, но от значение е размера на разликата в кръвното налягане, а не коя ръка има по-високо или по-ниско кръвно налягане.

Според авторите на проучването, публикувано в британското медицинско сп. The Lancet, резултатите показват, че измерването на кръвното налягане и на двете ръце трябва да стане стандартна практика.

Периферната съдова болест се характеризира с атеросклеротични изменения в артериите, които кръвоснабдяват крайниците. Често пациентите нямат никакви оплаквания.

Ранното диагностициране на заболяването ще даде възможност на пациентите да променят начина си на живот, да спрат тютюнопушенето, да понижат кръвното налягане, да започнат лечение със статини.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!