Начало / Актуални теми / Здравословни навици в помощ при простуда и грип

Здравословни навици в помощ при простуда и грип

дек. 5, 2012

наддаването

През студените месеци честотата на грипните заболявания е много висока. Няма лечение, което да помага в абсолютно всички случаи на простуда и грип, но вие може да си създадете някои навици, които да ви помогнат в борбата с тези заболявания и за по-бързото възстановяване след това.

1. Поддържайте добра лична хигиена
Имайте напредвид, че това са заболявания, които се разпространяват основно по въздушно-капков път и поради тази причина техните причинители, могат да се открият по различни повърхности. Затова е особено важно да си миете ръцете редовно. Много хора пренебрегват тази толкова важна дейност, която може да ви предпази не само от грипни заболявания, но и от някои много по-сериозни заболявания.

2. Спете поне 8 часа на ден
Правилната почивка е едно от доказаните средства за предпазване от простуда. Когато вашият организъм е достатъчно отпочинал, той по-лесно се бори с бактериите и вирусите. Не се претоварвайте. Ако грипът ви повали по-добре останете няколко дена вкъщи, докато симптомите и оплакванията стихнат.

3. Хранете се правилно и балансирано
Увеличете приема на плодове и зеленчуци, които ще подпомогнат вашия имунитет, като цитрусови плодове например, които са богати на витамин С. Когато имате хрема избягвайте млечните продукти, тъй като те съдържат хистамин, който предизвиква запушване на носа и може да затрудни вашето възстановяване.

4. Спортувайте редовно
Не позволявайте на студеното време да наруши вашия тренировъчен режим. Редовните тренировки спомагат и за намаляването на стреса, който понижава имунната защита на организма.

5. Пийте достатъчно течности
Чрез приемът на достатъчно вода вие хидратирате вашето тяло, а в същото време подпомагате и по-бързото премахване на вредните отпадъчни продукти от организма. Освен вода може да пиете и повече топли напитки като чай с лимон.

6. Мед
Медът е една от най-известните храни, които се борят с настинките и грипа. Той обаче не трябва да се дава на деца под 12 месеца.

7. Използвайте повече подправки
При готвене не забравяйте полезното действие на някои често използвани подправки като например-чесън, мащерка, розмарин, риган. Те също подсилват имунната система.

8. Кисело мляко
Учените са доказали, че всекидневния редовен прием на нискомаслено кисело мляко намалява риска от грип с 25%. То съдържа в себе си и бактерии, които пречат на размножаването на болестотворните организми.

9. Покривайте устата и носа си
Когато кихате или кашляте слагайте ръката си отпред, защото по този начин ограничавате разпространението на бактериите и предпазвате останалите хора покрай вас.

Тези лесни стъпки могат да ви помогнат в борбата с грипа и да подобрят вашия имунитет, но не трябва да забравяте, че при влошаване и по-голяма продължителност на симптомите трябва да се консултирате с личния си лекар, който да ви предпише нужното лекарствено лечение.