Начало / Актуални теми / Лош дъх в устата – как да го премахнем?

Лош дъх в устата – как да го премахнем?

апр. 15, 2014

На всеки може да се случи да има лош дъх в устата, но наличието постоянно на лош дъх (халитоза) е смущаващо.

Най-честата причина е лоша устна хигиена. Части от храна, които са останали между зъбите могат да загния и да причинят неприятна миризма.

Храни като чесън, лук, сирене, някои силни подправки, тютюнопушенето могат да причинят за кратко време лош дъх.

Лошият дъх в устата обаче може да се дължи и на заболявания, като диабет, тонзилит, синуит, гастрит, проблеми със зъбите, заболявания на черния дроб и бъбреците.

Приемът на някои медикаменти също може да бъде причина за лош дъх, така че проверете какви лекарства пиете.

Ето няколко съвета как да премахнем лошия дъх:

  • измивайте зъбите си два пъти дневно. Поддържането на добра устна хигиена е най-важно за борбата с лошия дъх. При измиването с четка за зъби обаче се почиства само 60 % от повърхността на зъбите. Ето защо е добре да използвате и конец за зъби, чрез който да отстраните хранителните частици, които са останали между зъбите.
  • пийте повече вода. Ако нямате възможност да си измиете зъбите след всяко хранене е добре да пиете повече вода. Това ще ускори процеса на почистване на зъбите от вредните бактерии и от остатъците от храна.
  • измивайте езикът си. По горната повърхност на езика има множество бактерии, чието отстраняване е много важно.
  • използвайте антибактериална вода за уста. Най-подходящото време за използването й е вечер непосредствено преди лягане.
  • дъвка без съдържание на захар. Дъвченето на дъвка стимулира слюноотделянето и предпазва от сухота в устата. Сухотата в устата (ксеростомия) може да бъде причина за лош дъх.
  • внимавайте какво консумирате. Хранете се здравословно като избягвате гладуването и нисковъглехидратни диети, които могат да са причина за лош дъх. Консумирайте плодове и зеленчуци, които почистват зъбите ви по естествен начин.
  • посещавайте вашия стоматолог за профилактичен преглед поне веднъж в годината.
  • спрете тютюнопушенето. Ако пушите то със сигурност ще имате лош дъх. Освен това тютюнопушенето повишава риска от заболявания на венците, които също могат да бъдат причина за лош дъх.
  • не прекалявайте с кафето. Кафето има силен аромат, който се отстранява по-трудно. Може да го замените с билков или зелен чай.
  • намалете консумацията на алкохол. Алкохолът може да причини сухота в устата. Злоупотребата с бира, вино или твърд алкохол може да бъде причина за лош дъх дълго след консумацията.

Има хора, които са убедени, че имат лош дъх, но в действителност това не е така. Това състояние се означава като халитофобия. Тези хора мият зъбите си много често, постоянно дъвчат дъвка и използват различни освежители. Лечението на халитофобията е чрез когнитивно-поведенческа психотерапия.

Прочетете за:
Лош дъх (халитоза)