Начало / Актуални теми / Наркотиците повишават значително риска от смърт

Наркотиците повишават значително риска от смърт

апр. 19, 2012

Хората, които употребяват наркотици имат значително по-висок риск от смърт, показва ново проучване. Това поражда въпроси за рисковете от продължителната употреба на наркотични аналгетици за лечение на хронична болка.

Проучването е проведено в Иран, където употребата на наркотици е широко разпространена.

За да установят връзката между наркотиците и риска от смъртност, международен екип от учени са проучили употребата на наркотици сред над 50000 мъже и жени на възраст между 40 и 75 години, живеещи в северен Иран. Участниците са били проследени за период от 5 години. За този период са били регистрирани 2145 смъртни случая. 17 % от участниците съобщават, че са използвали наркотици в продължение средно на 12 години.

Учените са установили, че продължителната употребата на наркотици дори в сравнително ниски дози е свързана с 86 % по-висок риск от смърт от редица причини, включително респираторни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза, рак, исхемична болест на сърцето, инфекции.

Милиони хора с хронична болка приемат наркотични аналгетици, като морфин, кодеин, оксикодин. Приемът на тези болкоуспокояващи за продължителен период крие риск за здравето, който все още не е изучен добре.

Авторите на проучването изтъкват нуждата от бъдещи изследвания, които да установят въздействието на продължителната употреба на наркотични аналгетици върху здравето на пациентите.

Проучването е публикувано в British Medical Journal.