Начало / Актуални теми / Никотинът в цигарите се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания

Никотинът в цигарите се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания

дек. 17, 2013

Според едно ново проучване никотинът, който се съдържа в цигарите, дори и в техния електронен вариант повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Докладът от проучването е презентиран на ежегодната среща на Американската асоциация по клетъчна биология и в него се твърди, че никотинът може директно да увреди сърдечните клетки.

Никотинът е силно пристрастяваща субстанция и може да бъде открит във високо количество в цигарите, а в минимални количества се съдържа и в някои зеленчуци, като патладжан и домати например. Никотинът оказва силно влияние върху организма. Той подобрява настроението, подтиска апетита и подобрява паметта. От друга страна обаче никотинът води до ускоряване на пулса и покачване на кръвното налягане.

Електронните цигари съдържат никотин и имитират акта на пушене. Те се смятат за по-здравословна алтернатива на цигарите, тъй като не съдържат токсините, които се съдържат в обикновените цигари и могат да причинят рак.

Според Американската сърдечна асоциация тютюнопушенето е водещата предотвратима причина за преждевременна смърт. В продължение на дълги години лекарите са наясно, че при пушачите често се наблюдават сърдечни проблеми.

Пушенето увеличава риска от атеросклероза, при която има натрупване на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове, в резултат на което се нарушава правилното кръвоснабдяване. Атеросклерозата може да стане причина за инфаркт, инсулт и в някои случаи смърт. Точната връзка между атеросклерозата и пушенето доскоро беше неясна.

Учените са изложили сърдечни клетки на действието на никотин и са установили, че след около шест часа клетките се активизират и започват да действат срещу собствените тъкани, като се стига до загуба на сърдечна тъкан. Освен това учените смятат, че никотинът уврежда стените на кръвоносните съдове и в резултат на това се нарушава правилното кръвоснабдяване.

Проучването върху ефекта на никотина върху сърдечната тъкан е все още в ранен етап и е важно да бъдат проведени още изследвания за доуточняване на тази връзка.