Начало / Актуални теми / Симптоми на слънчева алергия

Симптоми на слънчева алергия

апр. 22, 2013

Слънчевата алергия е състояние, което се появява при експозиция на кожата на слънчева светлина. Най-характерната особеност на слънчевата алергия е появата на зачервявания по кожата с различна големина, които са сърбящи. При някои хора това състояние се предава в поколенията, докато при други то се проявява само когато има наличие на провокиращи фактори – някои определени лекарствени средства например. Изгледът на кожата, засегната от слънчева алергия може да варира при различните пациенти.

Полиморфната слънчева ерупция е един от най-честите типове слънчева алергия. Тя е позната още под името слънчево отравяне. Симптомите могат да се проявят минути или часове след експозиция на слънце. По-честите симптоми са:

– сърбеж по кожата и малки папули, чието съдържание може да бъде белезникаво или бистро. Основата, на която са разположени папулите е зачервена.

– кръвоносните съдове са кръвонапълнени и кожата в областта, засегната от слънчевата алергия изглежда подута и зачервена.

Симптомите могат да варират при различните пациенти и могат да бъдат от съсвсем леки до по-тежки и продължителни. Обикновено промените се наблюдават в тази част на тялото, която е била изложена на слънце, като например врата, лицето, ръцете. При повечето пациенти симптомите отзвучават няколко дни след прекратяване на слънчевата експозиция. Този тип слънчева алергия най-често се появява през ранна пролет и лятото.

Актинично пруриго – този тип слънчева алергия е типична за младите хора. Симпто мите са:

– зачервена и надигната на допир кожа с червени, сърбящи подутини, подобни на малки пъпчици, които в нчалото се наблюдават само в областта на кожата, която е била изложена на слънце, но след това могат да се разпространят и към незасегната кожа.

– сухи и напукани устни.

Промените по кожата започват в областта на бузите, врата, ушите, ръцете. В някои случаи могат да останат белези. Този тип слънчева алергия е характерен за летния сезон.

Хроничен актиничен дерматит. Това е рядък тип слънчева екзема, която може да протече много тежко при някои пациенти. Пациентите с този тип слънчева алергия имат много чувствителна кожа, която реагира със зачервяване на слънчево облъчване много бързо. Това състояние е по-характерно за възрастните хора. Най-често кожните промени са в областта на лицето, скалпа, горната част на гръдния кош, ръцете. В някои случаи могат да се засегнат дланите и кожата в областта на ходилата. Симптомите са най-силно проявени през пролетта и лятото, но могат да персистират и през зимата.