Начало / Актуални теми / HBsAg (Австралийски антиген) – изследване                

HBsAg (Австралийски антиген) – изследване                

фев. 20, 2024

HBsAg (Австралийски антиген)

HBsAg (Австралийски антиген) е повърхностен антиген на хепатит В вируса (HBV). Това е един от първите маркери, които се появяват в кръвта след инфекция с HBV. Положителният кръвен тест за HBsAg показва активна инфекция с вируса на хепатит В. Освен това този антиген е ключов компонент на ваксината срещу хепатит B.

HBsAg има главна роля в диагностиката, скрининга и мониторинга на хепатит B инфекцията.

Какво представлява HbsAg (Австралийски антиген)?

Повърхностният антиген на хепатит B (HBsAg, известен още като Австралийски антиген) представлява протеин, който се намира по повърхността на вируса на хепатит В. Той е най-универсалния диагностичен маркер за хепатит В вирусна инфекция.

Хепатитният В вирус представлява ДНК-вирус. Има сферична форма и размери 42 nm. Известен е като частица на Дейн (Dane). Състои се от:

 • външна обвивка – съдържа HBsAg (от surface – повърхностен).

HbsAg се произвежда в големи количества и се намира извън вирусната частица, като се открива в цитоплазмата на хепатоцитите, в серума, в междуклетъчните пространства и течности.

В зависимост от комбинацията на детерминантите (a, d, y, r, w) му се различават няколко подтипа. Те се обозначават като adw, adr, ayw и ayr. Имат значение единствено за епидемиологичното изследване. Подтипът adw е един от най-често срещаните. Разпространен в Европа, Северна и Южна Америка и части от Африка.

HBsAg има три 3 изоформи с различна дължина: голям протеин (L-HBsAg), среден протеин (M-HBsAg) и малък протеин (S-HBsAg). Различните изоформи могат да имат различни имуногенни свойства.

 • сърцевина – съдържа:
  – HbcAg – сърцевиден антиген (от core – сърцевина). Извън вируса се установява само в ядрата на хепатоцитите
  – HbeAg – освен във вирусната частица циркулира в кръвта. Представлява антиген на инфекциозност
  – двойноверижна кръгова ДНК
  – ДНК- полимераза.

Срещу антигените на хепатит В вируса човешкият организъм изработва антитела. В серума на болния се установяват анти-HBs, анти-HBc и анти-HВe антитела, които имат важно значение за диагнозата.

Методи за изследване на HBsAg  

Необходимо е вземането само на една кръвна проба от пациента за доказване на HBsAg в кръвта. Изследването е просто и бързо, което позволява бърза диагностика и подходящо лечение на инфекцията с хепатит B.

За да се разбере напълно дали дадено лице е заразено или не с хепатит В вирус, освен HBsAg се изсладват още: HВeAg, анти-HBs, анти-HBe и допълнително HBV-ДНК и ДНК-полимераза.

Значение на HBsAg (Австралийски антиген) в диагностиката

Когато тестът за повърхностен антиген на хепатит В (HBsAg) се окаже положителен, това означава наличие на вируса на хепатит В в кръвта на пациента. Ето какво може да означава положителен резултат от изследването за HBsAg:

Остър вирусен хепатит В

При остър хепатит В Австралийският антиген се появява в кръвта още през първата седмица след заразяването и достига своя максимум преди първите клинични симптоми. Наличието му показва активна вирусна репликация и риск от предаване на други. През периода на жълтеница и ранния възстановителен период повърхностният антиген изчезва.  

Антитела срещу HBsAg (анти-HBs Ат) се появяват 1 до 3 месеца след изчезването му. Те сигнализират за отзвучаването на хепатита. Задържат се не по-малко от 3 до 5 години.

Носителство на HBsAg

Около 10 % от инфектираните с HBV не могат да елиминират вируса и се превръщат в носители на HBsAg. Обикновено това са лица с отслабен имунитет, наркомани, пациенти на хемодиализа, имуносупресирани пациенти след трансплантация на бъбрек, малки деца.

Докато тестът за HBsAg е положителен, съществува опасност от предаване на инфекцията.

Носителите на HBsAg могат да бъдат клинично здрави (в 70-90 %) или да развият хроничен хепатит (в 10 – 30 %).

Хроничен хепатит В

Хроничен хепатит настъпва, когато острият хепатит не е излекуван за 6 месеца. Той се разпознава по персистирането на повърхностният антиген (HBsAg) повече от шест месеца след остра инфекция.

При хроничен хепатит B, проследяването на нивата на HBsAg във времето е от съществено значение за оценка на прогресията на заболяването и отговора на лечението. Намаляването на нивата на HBsAg или сероконверсията (загуба на HBsAg с появата на антитела срещу хепатит B, анти-HBs) често показва благоприятен отговор на антивирусната терапия.

Широката достъпност на изследването за Австралийски антиген има значителни ползи за общественото здраве. Скринингът на лица, изложени на риск от инфекция с хепатит B, позволява ранно откриване и навременно лечение.

Кой трябва да се изследва за хепатит B?

HBV скрининг се препоръчва на:

 • всички хора, родени в региони с високо разпространение на хепатит В вируса (Азия, Африка, Южна Америка, тихоокеанските острови, Източна Европа и Близкия изток)
 • всички бременни жени
 • здравни работници
 • венозни наркомани
 • хора с рисково сексуално поведение
 • пациенти на хемодиализа
 • пътуващи в региони, където хепатит B е често срещан.

Ранната диагностика позволява на лекарите да започнат подходящо лечение, както и ваксинация на близки роднини. По този начин се намалява риска от предаване на инфекцията и се предотвратяват усложненията, свързани с хроничен хепатит B.

Превенция на хепатит В

HBsAg играе важна роля при ваксинирането срещу хепатит B. Ваксината срещу хепатит B съдържа HBsAg частици, които стимулират имунната система да произвежда антитела срещу HBsAg. Тези антитела осигуряват защита срещу бъдеща HBV инфекция. Ваксинирането срещу хепатит В е много ефективно за предотвратяване на нови инфекции и се препоръчва за всички лица от рисковите групи.

Прочетете за:
Остър вирусен хепатит – механизъм на предаване
Остър вирусен хепатит – симптоми, диагноза, лечение