Начало / Актуални теми / Алкохолът се свързва с повишен риск от рак на кожата

Алкохолът се свързва с повишен риск от рак на кожата

ян. 29, 2014

Учените смятат, че приемът на алкохол в по-големи количества може да отключи поредица от реакции в организма, които да направят кожата по-податлива към развитие на рак.

След прием алкохолът се превръща в ацеталдехид и именно повишеното количество на ацеталдехид в кръвта може да предизвика повишената чувствителност на кожата към вредните ултравиолетови лъчи.

Учените са обобщили данните от 16 различни проучвания, в които са взели участие хиляди хора, приемали повече от една алкохолна напитка дневно. След обобщаването на данните учените са стигнали до извода, че консумацията на алкохол повишава пет пъти риска от рак на кожата.

Рискът расте пропорционално на количеството приет алкохол. Хората, които са приемали по 50 г етанол дневно, което се равнява на няколко бири са с 55% по-склонни да развият най-смъртоносната форма на рак на кожата – меланом, в сравнение с хората, които консумират алкохол от време на време.

Един от авторите на проучването доктор Ева Негри, която е преподавател в Университета в Милано съобщава, че под действието на ултравиолетовата радиация алкохолът може да промени имунокомпетентността на тялото и да доведе до снижаване на имунитета. Това от своя страна може да доведе до значително увреждане на клетките и да доведе до формиране на рак.

Учените съветват да консумираме алкохолът с мярка, особено когато сме изложени на слънчевите лъчи и да предпазваме кожата си с подходящите продукти. Все още няма достатъчно доказателства, които със сигурност да потвърждават връзката на алкохола с рака на кожата, но той определено е рисков фактор за това заболяване. Освен това алкохолът се свързва с още седем други ракови заболявания, затова е препоръчително да внимавате с количеството на приетите алкохолни напитки.

Прочетете за:
Малигнен меланом