Начало / Актуални теми / Дефицит на витамин К – какви рискове за здравето крие?

Дефицит на витамин К – какви рискове за здравето крие?

сеп. 17, 2015

Витамин К е мастноразтворим витамин, чиято основна и най-важна функция в нашия организъм е да подпомага кръвосъсирването. Освен за кръвосъсирването този витамин е изключително важен за здравината на костите и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Недостиг на витамин К може да се наблюдава във всяка възраст, но най-често се среща при новородени. Това е така защото за синтеза на витамин К са нужни чревни бактерии, а храносмилателния тракт на новородените е все още стерилен и те сами не могат да си синтезират този витамин. Освен това съдържанието на витамин К в майчината кърма е ниско.

Недостигът на витамин К е рядко срещан при възрастните, но въпреки това може да възникне и в резултат на това да се наблюдават някои от следните усложнения на здравето:

  • Сърдечни проблеми

В резултат от дефицит на витамин К най-често се наблюдават сърдечни проблеми. Витамин К2 спомага за извеждането на калция от стените на артериите и други меки тъкани. Когато неговото количество намалее стените на кръвоносните съдове могат да се втвърдят в резултат от отлагане на калций и да се стигне до коронарна болест и сърдечна недостатъчност.

  • Усложнения на бременността

Ако сте бременна и имате недостиг на витамин К това може да увреди развиващия се във вас организъм. При недостатъчно количество на този есенциален витамин може да настъпи кръвоизлив в мозъка на плода, той да се роди с недоразвити пръсти или недобре развити черти на лицето. Това е и причината на бременните жени да се препоръчва да приемат добавки, съдържащи витамин К.

Не само калция е важен за здравето на нашите кости. Недостигът на витамин К също може да доведе до чупливост на костите и развитие на остеопороза. Витамин К спомага за поддържането на костната плътност и по този начин действа като предпазващ фактор срещу остеопороза.

  • Рак

Скорошно проучване сочи, че приемът на витамин К от пациенти с рак на белите дробове спомага за забавянето на размножаването на туморните клетки и подобряване на състоянието на пациентите. Освен това е доказал своя положителен ефект в лечението на левкемия, рак на черния дроб, стомаха и дебелото черво.

  • Кръвоизливи

Една от основните функции на витамин К е подпомагането на кръвосъсирването. Един от първите симптоми при пациенти с дефицит на витамин К е настъпването на външни или вътрешни кръвоизливи и затруднено спиране на кървенето след най-малки травми.

Прочетете за:
Недостиг на витамин К (хиповитаминоза К)