Хиповитаминоза К представлява патологично състояние на недостиг на витамин К в организма. Витамин К (Phytonadione) се отнася към групата на мастноразтворимите витамини (К, А, Д, Е). Той всъщност не е самостоятелно химично вещество, а група от структурно сродни витамини, носещи общо наименование нафтоквинони.
Познати са три основни форми на витамин К:
- Витамин К1 (филоквинон) – постъпва в организма чрез храната – зеленолистни зеленчуци (спанак, зеле, броколи, аспержи, коприва)
- Витамин К2 (менаквинон) – синтезира се в червата с участието на специфични бактерии или се доставя чрез някои животински храни (черен дроб, пилешко, свинско, говеждо, яйца)
- Витамин К3 (менадион) – синтетичен витамин, приемът му не се препоръчва, поради високата му токсичност.
Депо на витамин К в организма е черният дроб. Следните важни физиологични процеси се осъществяват с участието на витамина:
- Процесът на хемокоагулация чрез синтеза на витамин К зависимите фактори на кръвосъсирването – протромбин (ф. II), фактори VII, IX, X, протеин С
- Предотвратяване на вътрешно кървене, кръвоизливи
- Пълноценно усвояване на калций и витамин Д в организма
- Формирането на костите
- Участие в метаболизма на костната тъкан
- Превенция на сърдечно-съдови заболявания
- Превенция на остеопороза
- Потискане на възпалителните процеси
- Подпомагане функциите на нервната система.
Симптоми при хиповитаминоза К (недостиг на витамин К):
• удължено време на кървене
• опасност от вътрешни кръвоизливи, хеморагии
• обилна и продължителна менструация
• гингиворагия
• хематурия
• поява на подкожни кръвоизливи
• намаляване на минералната плътност на костите, остеомалация
• опасност от фрактури
• калциране на кръвоносните съдове и сърдечните клапи.
Причини за настъпване на хиповитаминоза К могат да бъдат:
• Възпалителни заболявания на червата
• Улцерозен колит
• Цьолиакия
• Чревна малабсорбция
• Рак на черния дроб
• Жлъчни заболявания
• Болест на Крон
• Прием на някои медикаменти – антибиотици, сулфонамиди, понижаващи холестерола лекарства, антикоагуланти.