Трима европейски учени спечелиха Нобеловата награда за медицина за 2008  г.

Френският екип Люк Монтание и Франсоаз Баре-Синуси са отличени за откриването на HIV – вируса, а германският учен Харалд цур Хаузен получава наградата за разкриването на връзката между човешкия папилома вирус и рака на маточната шийка.

От 1981 г. са починали от СПИН повече от 25 милиона души, а над 33 милиона са HIV – позитивни.

Според Нобеловият комитет, откритието на двамата френски учени е допринесло за разработването на методи за диагностициране на инфектирани пациенти и скрининг на кръвни продукти, което е довело до ограничаване на разпространението на пандемията.

През последните години са разработени нови лекарствени средства, чрез които хората със СПИН могат да живеят десетилетия.

За съжаление медикаментите са скъпи и в много бедни страни не са достъпни.

Проф. Харалд цур Хаузен от Университета в Дюселдорф получава наградата за откритието, че човешкия папилома вирус причинява рак на шийката на матката.

Човешкият папилома вирус (HPV) се открива при 99,7 % от жените с рак на маточната шийка.

Откритието на германския учен е допринесло за разработването на ваксини срещу HPV, които се прилагат профилактично на милиони момичета в много страни.

Нобеловите награди ще бъдат връчени в Стокхолм през декември.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!