Начало / Актуални теми / Ново лечение на малария

Ново лечение на малария

сеп. 18, 2006

Британски учени са разработили ново лечение на малария, което може да спаси живота на хиляди млади хора в Африка.

Учени от Imperial College в Лондон в сътрудничество с учени от Кения са разработили техника за лечение на деца, болни от малария, която се основава на вливането на течности.

Според тях това лечение може да спаси живата на 80 % от милионите африкански деца, които умират от малария всяка година.

Намаляването на телесните течности играе ключова роля за развитието на тежките симптоми на маларията.

В миналото на децата с тежка малария не са вливали течности поради опасност от възникване на мозъчен оток. В новото лечение този проблем се отстранява като към течностите, които се вливат се добавя и албумин, който задържа водата в кръвоносните съдове.

Проведено е проучване сред 88 деца с малария като резултатите от него показват, че 98 % от децата, на които е влят албумин са оцелели.

Според Д-р Катрин Мейтланд тази констатация, че лечението на деца с тежка форма на малария чрез инфузия на албумин може да понижи смъртността с 80 % е значителен напредък в лечението на това заболяване.

Прилагането на течности на критично болни деца с малария обаче е в противоречие с досегашната практика.

Преди да се дадат съвети за промяна на лечението е необходимо тези резултати да се потвърдят от ново по-голямо проучване.

Д-р Мейтланд и нейният екип планират проучване, обхващащо 1000 деца от Гана, Гамвия и Кения.

Все още има съмнение дали на деца с малария трябва да се дават течности, но резултатите от това макар и малко проучване са обнадеждаващи.

Между един и три милиона хора, повечето от които деца умират от малария всяка година в Африка.

Маларията се причинява от четири вида плазмодии, които се пренасят от комари. Протича с периодични температурни пристъпи, хепатоспленомегалия и анемия.