Начало / Актуални теми / Някои факти относно вирусните гастроентерити

Някои факти относно вирусните гастроентерити

юни 20, 2013

хемороиди

Вирусният гастроентерит представлява възпаление на лигавицата на стомаха, тънкото и дебелото черво. Няколко вида вируси могат да причинят това заболяване, което е много силно заразно и често срещано. Милиони случаи на диария всяка година се дължат на вирусния гастроентерит.

Как се предава вирусният гастроентерит?

Това заболяване се предава от човек на човек. Вирусите се намират в изпражненията и повърнатите материи на заразените хора. Хората, боледуващи от гастроентерит могат да заразят повърхности и предмети с вирусните причинители, особено ако не си измият ръцете след посещаване на тоалетната. Най-честите причинители са вируси от групата на Аденовирусите, Ротавирусите и Астровирусите.

Много често се съобщава за поредица от случаи на вирусен гастроентерит в различни домакинства и затворени колективи като детски градини, училища, общежития, ресторанти, където хората се събират на групи.

Кои са по-често срещаните симптоми на вирусният гастроентерит?

Симптомите обикновено се проявяват 12 до 48 часа след заразяване с вируса и персистират около 1 до 3 дни. Най-честите от тях са:
– водниста диария;
– повръщане;
– главоболие;
– температура;
– стомашни болки и дискомфорт.

Дехидратацията е най-честото усложнение на вирусния гастроентерит. Тя се дължи на усилената загуба на течности чрез диарията и повръщането и тяхното недостатъчно възстановяване чрез прием на допълнителни течности. Децата, възрастните и хората с намалена имунна защита са особено податливи на дехидратация и се възстановяват по-трудно от нея. Симптомите на дехидратация са:
– усилена жажда;
– намалено количество на урината;
– потъмняване на урината;
– суха кожа;
– световъртеж, загуба на съзнанение.

Как се диагностицира вирусният гастроентерит?

Най-често това става на основа на характерната клинична картина на това заболяване и данните за контакт с болен от това заболяване. В някои случаи могат да бъдат приложени допълнителни тестове за доизясняване на физическото състояние на пациента.

Как се лекува вирусният гастроентерит?

В повечето случаи пациентите се възстановяват от това заболяване без нужда от някакво специфично лечение. Симптомите отзвучават сами за няколко дена. Антибиотиците не са ефективни при вирусни гастроентерити и следва да не бъдат приемани. Някои лесни за изпълнение съвети могат да намалят силата на симптомите и да спомогнат за по-бързото възстановяване:
– пийте достатъчно течности – портокалов сок, безкофеинови напитки, вода.
– при наличие на повръщане избягвайте тежките храни и приемайте само храни, които са лесни за смилане и не натоварват допълнително храносмилателния тракт.
– почивайте достатъчно.