Меню

Обездвижването е причина за толкова смъртни случаи, колкото и тютюнопушенето, твърдят американски учени.

Проучване, публикувано в сп. The Lancet показва, че 5.3 млн смъртни случаи по целия свят се дължат на заседнал начин на живот. За сравнение тютюнопушенето причинява 5 млн смъртни случаи всяка година.

Обездвижването играе роля при почти всички хронични заболявания.

Според проучването 6 % от сърдечно-съдовите заболявания, 7 % от случаите на захарен диабет тип 2 и около 10 % от случаите на рак на дебелото черво и на гърдата са свързани с обездвижването.

Световната Здравна Организация (СЗО) нарежда физическата неактивност на четвърто място след високото кръвно налягане, тютюнопушенето и високия холестерол като рисков фактор.

Според специалистите е необходимо да се обърне внимание на вредата от обездвижването, а не само да се напомня за ползите от това да си активен.

За възрастен човек се препоръчва да извършва умерена физическа активност по 150 минути седмично.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!